Αμφιλεγόμενες προβλέψεις για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Επιτροπή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης ανακοινώνει σήμερα στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) τον φετινό νικητή και οι γνωρίζοντες θεωρούν ως επικρατέστερους ανατολικοευρωπαίους αντιφρονούντες, την Ευρωπαϊκή Ένωση--όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Νορβηγίας-- ή θρησκευτικούς ηγέτες που έχουν ως έργο τους την συμφιλίωση χριστιανών-μουσουλμάνων.
«Η τάση μακροπρόθεσμα είναι ότι ο κόσμος πράγματι γίνεται πιο ειρηνικός. Ωστόσο, (η επιλογή του νικητή) κάθε χρόνο παραμένει δύσκολη», δήλωσε ο Γκέιρ Λούντεσταντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νομπέλ.
Ο νορβηγικός κρατικός

ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK, που θεωρείται ότι έχει έγκυρες πηγές, μετέδωσε ότι ο νικητής θα είναι η ΕΕ, ενώ σε προηγούμενο ρεπορτάζ του είχε μεταδώσει ότι για φέτος θα υπάρξει ένας και μόνο νικητής, σε αντίθεση με το 2011 που κέρδισαν το βραβείο τρεις γυναίκες. Πριν από λίγες ώρες, ο NRK ανέφερε ως πιθανούς νικητές--πλην της ΕΕ-- ακτιβιστές στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή το Μεξικό.

«Το πιο εντυπωσιακό, τουλάχιστον από τη νορβηγική οπτική, θα ήταν να πάρει το βραβείο η ΕΕ», είπε ο σχολιαστής του NRK Μάγκνους Μπέργκε.

Ο ίδιος είπε ότι μια πιθανή βράβευση της ΕΕ με το Νομπέλ Ειρήνης θα υπογράμμιζε τον ιστορικό της ρόλο ως προς την ένωση της ηπείρου μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο και θα έδινε μια ώθηση στις χώρες-μέλη της την ώρα που η ευρωζώνη πλήττεται από την κρίση χρέους.

Ωστόσο, επισημαίνει το Ρόιτερς, η βράβευση της ΕΕ θα ήταν αμφιλεγόμενη καθώς τα πέντε μέλη της επιτροπής επιλέγονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και η ίδια η Νορβηγία έχει δύο φορές ψηφίσει κατά της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλοι γνωρίζουμε πόσο διχασμένη είναι η Νορβηγία ως προς την ΕΕ και όλοι γνωρίζουμε ότι η Νορβηγία είναι διχασμένη και στο θέμα της Μέσης Ανατολής, πολύ διχασμένη. Αν αφήσεις εκτός την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή, είναι πολύ εύκολο», λέει ο Λούντεσταντ.

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο, δήλωσε ότι ένα βραβείο στην ΕΕ θα ήταν «πολύ αμφιλεγόμενο». Ο ίδιος δήλωσε στον NRK ότι σίγουρα δεν αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση βραβείο για το 2012 καθώς δεν έχει επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στους κόλπους της.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα