«Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό κήπο»

Ο Εθνικός κήπος, ένα εμβληματικό σημείο συμπόρευσης της ιστορίας της πόλης με τις ιστορίες των ανθρώπων της, φιλοδοξεί να ξαναμπεί στον πολιτισμικό χάρτη αλλά και στην καθημερινότητα των Αθηναίων χάρη στο πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό κήπο».

Το σχέδιο, στο οποίο συμπράττουν ο οργανισμός ΝΕΟΝ και ο Δήμος Αθηναίων περιλαμβάνει κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία και πρόγραμμα εκθέσεων έργων σύγχρονης τέχνης επί δυο μήνες ανα διετία. Μ´ άλλα λόγια το «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό κήπο» φιλοδοξεί να προκαλέσει μια διαδραστική συνομιλία του τοπίου με την
τέχνη και τους ανθρώπους.

Για την ανάπλαση θα φροντίσει μια διασημότητα της αρχιτεκτονικής τοπίων, ο Γάλλος Louis Benech ενώ επιμελήτρια της πρώτης έκθεσης, που θα εγκαινιαστεί το Μάιο, θα είναι η διευθύντρια της Whitechapel Gallery του Λονδίνου, Iwona Blazwick.
Κοντά στους διάσημους δημιουργούς( το 1/3 αυτών έλληνες) θα κληθούν κ νέοι , ανερχόμενοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα κατασκευάσουν έργα με έμπνευση τον περιβάλλοντα χώρο φιλοξενίας.

Στην παρουσίαση αυτού του πολύ φιλόδοξου σχεδίου, σήμερα το μεσημέρι στο Ζάππειο, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης υπογράμμισε ότι ο Εθνικός κήπος θα μπει με νέα δυναμική στην ζωή της πόλης: «Θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος στον κήπο, κυρίως τα παιδια και οι νέοι άνθρωποι. Να πλημμυρίσει με παιδικές φωνές και να δείξουμε φροντίδα στο φυσικό του περιεχόμενο. Να γίνει επίκεντρο πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης και πόλος έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό»!

Ο πρόεδρος του ΝΕΟΝ Δ. Δασκαλόπουλος προέταξε από την πλευρά του- και ως στόχο του ιδρύματος- την αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με την πόλη του. «Η κρίση μας αποξενώνει από την πόλη μας, κατά τον ίδιο τρόπο που μας αποξενώνει τον ένα από τον άλλο. Ξεκινάμε απο τον Εθνικό κήπο, ως ένα πρώτο μεγάλο βήμα στην προσπάθεια να κάνουμε την καρδιά της Αθήνας να χτυπήσει πιο δυνατά, ν ακουστεί πιο μακριά».

Ο Louis Benech αποσαφήνισε ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ιστορικό φορτίο του Κήπου, χωρίς κοπή δένδρων, αντιθέτως με φύτευση 24 νέων. Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες, φυτοτεχνικές και αισθητικές.

Η προσδοκία του προγράμματος περιγράφηκε με μια λέξη: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Και γέννησε τη σκέψη οτι η έξοδος προς το δημόσιο χώρο και η ουσιαστική συνάντηση των ανθρώπων με την Πόλη μπορεί να είναι μια νίκη κόντρα στις πολλαπλές ήττες των καιρών.

ΥΓ. Το συνολικό κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογισθεί στα 1.2 εώς 1.6 εκατομμύρια ευρώ και το ανέλαβε ο ΝΕΟΝ μαζι με το κόστος συντήρησης την ερχόμενη τριετία.

Επιμέλεια: Ελεωνόρα Ορφανίδου
Keywords
Τυχαία Θέματα