Αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση

Αναζητείται «δύσκολη, κοινά αποδεκτή λύση» ανέφερε υψηλόβαθμος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενος στις αμυντικές βιομηχανίες Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), και ΛΑΡΚΟ. Για τις τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν επίσης στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ίδια πηγή ανέφερε ότι πράγματι ζητείται
από την τρόικασυρρίκνωση των θυγατρικών η έκταση της οποίας θα είναι «όσο μπορεί να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση».

Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή, το υψηλόβαθμο στέλεχος ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι το θέμα μεταξύ ΤΧΣ και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού είναι η συρρίκνωση του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Βέβαια, υποστηρίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει σε βαθμό ανάλογο των κεφαλαιακών αναγκών κάθε μίας.

Στην διαπραγμάτευση μετείχαν, εκτός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στελέχη του ΤΧΣ, των τραπεζών, του ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδιων υπουργείων, της τρόικα ς αλλά και το επιτελείο του Γ. Κόοπμαν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Συνεχείς διαπραγματεύσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες

Στελέχη του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών θα συνεχιστεί σε δύο πεδία με την τρόικα και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Η τελευταία διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα της ανάγκης κρατικών ενισχύσεων που αποτελείται και το βασικότερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Αν αυτό επιλυθεί, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, θα έρθει πιο κοντά «η δύσκολη» συμφωνία. Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τον ίδιο λόγο με στελέχη του υπουργείου Άμυνας και Περιβάλλοντος.

Στέλεχος με ενεργό ρόλο στις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε πως πρόκειται γιαμία πολύ δύσκολη άσκηση καθώς η κομισιόν θέλει να ανακτήσει το ποσό τωνκρατικών ενισχύσεων .

Η ίδια πηγή σε ερώτηση εάν το στρατιωτικό σκέλος της ΕΑΣ θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου απάντησε καταφατικά.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ζήτησαν από την κυβέρνηση πρόσθετα οικονομικά στοιχεία για την ΕΑΣ τα οποία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Στις 3 μ.μ. το κυριακάτικο ραντεβού τρόικας - ΥΠΟΙΚ

Για τις 3 μ.μ. την Κυριακή ορίστηκε το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας και της ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τα 4 βασικά πεδία του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης:

Αποκρατικοποιήσεις, ορόσημα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκτέλεση προϋπολογισμού 2013.

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τον προϋπολογισμό του 2014 και το μεσοπρόθεσμο χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά.

Και τούτο διότι, είπε, πολλά υπουργεία δεν έχουν στείλει ακόμα επαρκή στοιχεία, φωτογραφίζοντας κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Υγείας.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα