Ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση ο ΟΗΕ

Η κατάληψη της εξουσίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τους αντάρτες του κινήματος Σελέκα επιδείνωσε την ανθρωπιστική κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης τροφίμων.

"Ηκρίση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την κατάληψη της εξουσίας από τον συνασπισμό Σελέκα στις 24 Μαρτίου, επιδείνωσε μια ήδη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση", υπογραμμίζει το OCHA σε ανακοίνωσή του.

"Οιανθρωπιστικές συνέπειες

αυτής της πρόσφατης κρίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας", όπου "περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μια έλλειψη τροφίμων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το OCHA, τα σχολεία δεν λειτουργούν και περισσότερα από 166.000 παιδιά δεν έχουν ως εκ τούτου πρόσβαση στην παιδεία.

Ανησυχίαπροκαλεί επίσης το γεγονός ότι η έλλειψη ασφάλειας εμποδίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και την δρομολόγηση της βοήθειας και κυρίως της ιατρικής βοήθειας, προσθέτει το OCHA.

Πολλοίάνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες μάχες στο Μπανγκουί και εισήχθησαν στα νοσοκομεία εκεί, αλλά τα ιατρικά κέντρα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν αυτές τις μαζικές εισαγωγές τραυματιών και η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος καθιστά το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο, επισημαίνειεπίσης η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

"Ηπροστασία των αμάχων είναι πρωταρχικής σημασίας (...) Καλώ όλες τις πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια για τους κατοίκους του Μπανγκουί και παντού στην χώρα, να απέχουν από οποιοδήποτε νέο επεισόδιο βίας και να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα", επισήμανε επίσης ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Δράσης, Ζακαρία Μάιγκα.

"ΣτοΜπανγκουί σημειώθηκαν λεηλασίες τις τελευταίες ημέρες και το προσωπικό των ιατρικών κέντρων πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θέση να διανέμει φάρμακα και να παρέχει ιατρική φροντίδα σε αυτούς που επλήγησαν από την βία", πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, περίπου 173.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και περισσότεροι από 32.000 Κεντροαφρικανοί έχουν περάσει στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Καμερούν και στο Τσαντ, σύμφωνα με το OCHA.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος των ανταρτών του κινήματος Σελέκα, Κριστόφ Γάζαμ Μπέτι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οιοικονομικές θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν από την ερχόμενη Τρίτη και διευκρίνισε ότι "ο πρόεδρος" Μισέλ Τζοτόντια, ο οποίος είναι ο αρχηγός του Σελέκα, ζήτησε από όλες τις δυνάμεις ασφαλείας να εργαστούν "από κοινού".

"Θα ξαναρχίσει η λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών την Τρίτη το αργότερο", σημείωσε ο ίδιος, εξερχόμενος από σύνοδο που πραγματοποίησε οαυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας Μισέλ Τζοτόντια με τους ανώτερους αξιωματικούς του Σελέκα, αλλά και του τακτικού στρατού, της χωροφυλακής και της αστυνομίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα