Ανησυχία για σχέδιο ανέγερσης σε εβραϊκό οικισμό

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού σχεδίου ανέγερσης 942 νέων κατοικιών στην εβραϊκή συνοικία Γκίλο της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    "Ανησυχούμε ιδιαίτερα από την ανακοίνωση της έγκρισης κατασκευής των κατοικιών αυτών", δήλωσε ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο δήμος της Ιερουσαλήμ ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο ανέγερσης 942 νέων κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική
διαδικασία, την οποία οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επαναλάβουν το Σεπτέμβριο του 2010, έχει παγώσει λόγω της συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

    Από το 1967, στον Πόλεμο των 'Εξι Ημερών οπότε κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ έχει χτίσει στον τομέα αυτό της πόλης 12 εβραϊκούς οικισμούς όπου ζουν τουλάχιστον 200.000 Ισραηλινοί, δίπλα σε 270.000 Παλαιστίνιους, ενώ θεωρεί ότι το σύνολο της πόλης είναι η "αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του".

    Η προσάρτηση αυτή ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα που θεωρεί την ανατολική Ιερουσαλήμ κατεχόμενο έδαφος, ενώ οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να την ανακηρύξουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Keywords
Τυχαία Θέματα