Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα επτά εβδομάδων, βοηθούμενα από την απροσδόκητη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία το Νοέμβριο, ενώ τα γερμανικά ομόλογα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 1%, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Άνοδο 0,39% καταγράφει και το ευρώ που κινείται στο επίπεδο των 1,3395 ευρώ.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία - που καταρτίζεται από το Ινστιτούτο Ifo - αυξήθηκε
τον Νοέμβριο στις 106,6 μονάδες από 106,4 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ η πλειοψηφία των αναλυτών ανέμεναν να μειωθεί.

Το κλίμα, όμως, στα διεθνή χρηματιστήρια παραμένει βαρύ, λόγω της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Μετά τη χθεσινή αποτυχία κάλυψης της έκδοσης 10ετών ομολόγων από τη γερμανική Κυβέρνηση, η απόδοσή τους συνέχισε και σήμερα να πιέζεται, σημειώνοντας αύξηση κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,21%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι επενδυτές ανησυχούν για τις συνέπειες της αποτυχημένης έκδοσης ομολόγων στη Γερμανία και μερικοί φοβούνται ότι η μετάδοση της κρίσης έχει φθάσει στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Σήμερα συναντώνται στο Στρασβούργο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαρκοζί θα πιέσει την κυρία Μέρκελ να επιτρέψει στην ΕΚΤ να δράσει αποφασιστικά για να σώσει την Ευρωζώνη από την κρίση χρέους. 
Keywords
Τυχαία Θέματα