Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνάντηση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο, καθώς και την αυριανή με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος

λέγοντας ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ακόμη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κριτική στα προγράμματα λιτότητας που έχουν αναγκαστεί να υιοθετήσουν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης άσκησε ο αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζον Ουίλιαμς, υποστηρίζοντας ότι απειλούν να «φρενάρουν» την οικονομική ανάπτυξη και να περιπλέξουν περισσότερο τη μείωση των ελλειμμάτων.

Εξάλλου, ψηλά στην επικαιρότητα συντηρεί ο ευρωπαϊκός Τύπος το ζήτημα του μεγαλύτερου χρηματοδοτικού κενού από το αναμενόμενο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά το δημοσίευμα του Spiegel για «κενό 20 δισ. ευρώ», η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, ανεβάζει στα περίπου 30 δισ. ευρώ τη χρηματοδοτική τρύπα της Ελλάδας, επικαλούμενη υψηλόβαθμους διπλωμάτες της ΕΕ. Η Ελλάδα θα χρειαστεί «τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια» για να σταθεί ξανά στα πόδια της και να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανοιχτό αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο να προκύψει χρηματοδοτικό κενό αν υπάρξουν αποκλίσεις στο πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και σε μια τέτοια περίπτωση να εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει το Ευρωσύστημα. Ο υπουργός υπογραμμίζει τα παραπάνω σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη βουλή την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά με την οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί από το υπ. Οικονομικών ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που κάνουν λόγο για μία νέα επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που δρομολογείται με πρωτοβουλία των δανειστών.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα απέρριπταν μία περαιτέρω διαγραφή του ελληνικού χρέους, επειδή αυτή θα αντιστοιχούσε σε ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, δήλωσε ο Μίκαελ Μάιστερ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα της Ελλάδας να είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε ληφθεί υπόψη, ο κ. Μάιστερ δήλωσε ότι, ακόμη και αν αυτό ήταν αληθές, «είναι ζήτημα των Ελλήνων» να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα