Ανοικτά και πάλι

Στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, που πέρασαν στα χέρια της Πειραιώς, σπεύδουν από το πρωί αρκετοί καταθέτες, οι οποίοι περίμεναν εδώ και ένα 10ήμερο προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα και την κατάσταση του λογαριασμού τους. Στη Λευκωσία, οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και θεωρείται αμφίβολο αν τελικά θα ανοίξουν αύριο, την ώρα που τα ΑΤΜ

στερεύουν, η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα στην τροφοδοσία, ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνιούν για την επόμενη μισθοδοσία τους. Για την αβεβαιότητα στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Γιώργος Στόγιας.

Την ίδια ώρα, το τελικό ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο βέβαιο θεωρείται πως καταθέτες με ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ θα υποστούν τεράστιες απώλειες, πολύ πάνω από το 40%.
Αναφερόμενος στη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, είπε στο ΡΙΚ ότι υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε μια επταετία. Ανέφερε ακόμη ότι οι καταθέτες πέραν των 100.000 ευρώ έχουν ήδη υποστεί πολύ σοβαρό πλήγμα, που αγγίζει το 80%, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%.

Ενόψει της υπογραφής του μνημονίου, η Λευκωσία συστήνει ίσως και σήμερα Επιτροπή για την αναζήτηση ευθυνών για το οικονομικό αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι στην πρώην Τράπεζα Κύπρου. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν τους αρμοδίους να λάβουν άμεσα μέτρα για τη διατήρηση των 2.700 θέσεων εργασίας, ενώ διαβεβαιώνουν το κοινό ότι οι καταθέσεις και οι συναλλαγές στην Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλης

Keywords
Τυχαία Θέματα