Άνοιξαν οι κάλπες στο Ανατολικό Τιμόρ

Άρχισε σήμερα η ψηφοφορία στο Ανατολικό Τιμόρ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντική δοκιμασία για το νέο κράτος που ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει τους κυανόκρανους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα [01:00 ώρα Ελλάδας] και οι περίπου 630.000 ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, τον τιμηθέντα με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης Ζουζέ Ράμος-Όρτα,

ο οποίος έμεινε εκτός της διαδικασίας στον πρώτο γύρο της 17ης Μαρτίου. Αντίπαλοι είναι ο Φρανσίσκο "Λου Όλο" Γκουτέρες, που είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο με σχεδόν 29% των ψήφων, και ο στρατηγός ε.α. Τάουρ Ματάν Ρουάκ ("Δύο Κοφτερά Μάτια", το προσωνύμιο του Ζουζέ Μαρία Βασκονσέλους), πρώην αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, που είχε έλθει δεύτερος με κάτι λιγότερο από 26%. Και οι δύο πολιτικοί πρωταγωνίστησαν στον 24ετή πόλεμο εναντίον της Ινδονησιακής κατοχής.

Τον 57χρονο "Λου Όλο" υποστηρίζει το Επαναστατικό Μέτωπο του Ανεξάρτητου Ανατολικού Τιμόρ (Φρετιλίν), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο 55χρονος Τάουρ Ματάν Ρουάκ είναι υποψήφιος του CNRT, του κεντροδεξιού σχήματος του πρωθυπουργού Σανάνα Γκουσμάο. Η κυβέρνηση επλήγη από ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο οδήγησε στην αποπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο στρατηγός στο παρελθόν είχε υπάρξει διοικητής των Δυνάμεων Άμυνας του Ανατολικού Τιμόρ (Φαλιντίλ), της ένοπλης πτέρυγας του Φρετιλίν.

Οι προεδρικές εκλογές είναι μόλις οι δεύτερες μετά την ανεξαρτησία το 2002 στο μικρό κράτος των 1,1 εκατ. κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι καθολικοί.

Αν και η προεδρία έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, ο Ράμος-Όρτα της προσέδωσε αξιόλογο κύρος. Η διαδικασία παράλληλα αναμένεται να αποτελέσει ένδειξη των προθέσεων του εκλογικού σώματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 15:00 [09:00] και τα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την Τρίτη.

Η Αμίρα Χακ, ειδική επιτετραμμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Ανατολικό Τιμόρ, φέρεται ότι είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως αν οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές ολοκληρωθούν χωρίς να υπάρξουν ταραχές, η διεθνής ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στη χώρα από το 1999 θα αποχωρήσει, όπως είναι προγραμματισμένο, ως τα τέλη της χρονιάς.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών έγινε χωρίς να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια. Μέχρι στιγμής ενόψει του δεύτερου γύρου πυρπολήθηκαν δύο σπίτια υποστηρικτών υποψηφίων και αρκετά οχήματα, ενώ την Παρασκευή περίπου 100 άνθρωποι επιτέθηκαν πετώντας πέτρες σε ένα εκλογικό κέντρο του Τάουρ Ματάν Ρουάκ, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα