Αντίδοτο στην αύξηση των ορίων ηλικίας

Αντίδοτο στην αύξηση των ορίων ηλικίας που επήλθαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο αποτελεί η δυνατότητα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, που παρέχονται στον ασφαλιστικό νόμο (ν. 3863/2010) αλλά και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ. Με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, αποφεύγοντας την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.Οι αλλαγές αφορούν τους ασφαλισμένους οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό
δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους πλασματικούς χρόνους με τις ρυθμίσεις προηγούμενων νόμων.

    Ένας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.

    Τα πλασματικά χρόνια μπορούν να προσμετρούνται είτε για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης είτε και για την προσαύξηση της σύνταξης. Με την αναγνώρισή τους ο ασφαλισμένος μπορεί να εξαγοράσει οποιοδήποτε χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που δημιουργήθηκε μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, καταβάλλοντας την ανάλογη εισφορά.

    Κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου, εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης και για κάθε μήνα υπολογίζονται 25 ημέρες ασφάλισης.

    Το κόστος εξαγοράς για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα είναι το ποσό το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζόμενων στο 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

    Για τους δημόσιους υπαλλήλους το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

    Χωρίς εξαγορά μπορεί να αναγνωρισθεί πλασματικός χρόνος έως 300 ημερών (1 έτος) για επιδότηση ασθενείας και 300 ημερών για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας Για την προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας

    θα μπορούν να συνυπολογισθούν συνολικά 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, 300 για κάθε αιτία.

    Το ίδιο ισχύει και για την αναγνώριση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ. Ο χρόνος αυτός υπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (119 ημέρες).

    Χωρίς ασφαλιστι
Keywords
Τυχαία Θέματα