Αντιδράσεις στον προϋπολογισμό

Διαβεβαιώσεις για την προσπάθεια της κυβέρνησης να διασώσει τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αλλά και αιχμές για την οικονομική διαχείριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από προκατόχους του, που μεταξύ αυτών ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέλαβε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2014, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Στο

υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε πάρει επάνω μας τη διάσωση - στο μέτρο του δυνατού - των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ. Θα εξαντλήσουμε για το σκοπό αυτό κάθε περιθώριο, καθ' όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει, για την εξυγίανσή τους» ανέφερε ο υπουργός ΥΕΘΑ.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ, ο υπουργός σημείωσε πως οι πιστώσεις του σε σχέση με το έτος 2009 είναι μειωμένες κατά 52,88% - με τις πιστώσεις για τις αποδοχές ωστόσο, να έχουν μειωθεί μονάχα κατά 0,82% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013. «Αν τα καταφέρνουμε σήμερα με τον μισό προϋπολογισμό, αναλογιστείτε τι γινόταν στο υπουργείο στη δεκαετία που πέρασε» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εν τω μεταξύ, εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην τρόικα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια και να κατευνάσει αντιδράσεις, καθώς βουλευτές τόσο του κόμματός του όσο και της ΝΔ, που παίρνουν αυτές τις μέρες το λόγο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, είναι αιχμηροί για την υπερφορολόγηση, δείχνοντας προς Στουρνάρα, τα θέματα των πλειστηριασμών, αλλά και του ενιαίου φόρου ακινήτων, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο όταν έρθει η ώρα της ψήφισης.
Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζουμε οικονομικά αποτελέσματα, θέλουμε αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων και θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές, τόνισε ο κος Βενιζέλος.

Απέδωσε δε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Και την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης κι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.


Φορολόγηση με έναν και μόνο συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα προτείνει ο ΙΟΒΕ, ζητώντας κατάργηση της φορολογικής κλ΄λιμακας, κάτι που βρίσκει θετικό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Προβλέπεται και άλλος ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολογήτο ποσό για μισθούς και συντάξεις).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα