Αντιπαράθεση ΔΕΗ - ΓΕΝΟΠ για το «χαράτσι»

Μπαράζ καταλήψεων και έντονες διαμαρτυρίες σε γραφεία της ΔΕΗ, παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις, για προσωρινή αναστολή της διακοπής ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το ειδικό τέλος ακινήτων. Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσει άμεσα η κατάληψη που πραγματοποιούν από χθες το βράδυ συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-
ΔΕΗ στο Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος στη Μεσογείων, ζήτησε νωρίτερα η διοίκηση της επιχείρησης. Οι συνδικαλιστές πάντως απειλούν ότι θα συνεχίσουν επ' αόριστον την κατάληψη. Η εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος με το ειδικό τέλος ακινήτων συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς, αναφέρει η ΔΕΗ σε αποψινή ανακοίνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία ως τις 18 Νοεμβρίου (εννέα εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη των πρώτων λογαριασμών που συμπεριλαμβάνουν τη χρέωση του τέλους), πάνω από το 78% του συνόλου των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έχουν εξοφληθεί. Συγκεκριμένα, από τους 86.187 λογαριασμούς που έληξαν έχουν εξοφληθεί οι 67.140.

Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει ότι οι εντολές διακοπής ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων εκδίδονται κανονικά από τη μηχανογραφική υπηρεσία αλλά οι διακοπές έχουν ανασταλεί εν αναμονή της νέας υπουργικής απόφασης για απαλλαγές συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ (και παρά την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής) οι αποκοπές για παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, άσχετες με το τέλος ακινήτων, συνεχίζονται κανονικά. «Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία των πελατών μας, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα συνεχίζει να εξοφλεί κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος», καταλήγει η ΔΕΗ.

«Οι μηνύσεις και οι εισαγγελείς δεν μας τρομάζουν, θα κάνουμε το χρέος μας» αναφέρει στο μεταξύ η ΓΕΝΟΠ απαντώντας στο αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ για παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να σταματήσει η κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής της ΔΕΗ.

«Το ρεύμα στους φτωχούς και στους ανθρώπους που δεν έχουν (και γι αυτό δεν μπορούν να πληρώσουν), δεν θα το κόψουμε», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Νωρίτερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάλεσε τη ΓΕΝΟΠ να σταματήσει να παριστάνει ανεύθυνα τον «Ρομπέν των Δασών» σε μία τόσο σοβαρή συγκυρία για τη χώρα ενώ εξέφρασε έκπληξη για την κατάληψη, τη στιγμή που είχε ήδη γίνει γνωστό πως ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ώστε να μην γίνεται διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες, έως ότου οριστικοποιηθεί ο τρόπος προστασίας τους σε σχέση με την πληρωμή του τέλους ακινήτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα