Αντίστροφη μέτρηση για την προανακριτική

Ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιοντων οικονομικών Εισαγγελέων οι τρεις δικαιούχοι λογαριασμών στην HSBC, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν περιληφθεί στην πρώτη λίστα "Λαγκάρντ" που παραδόθηκε στις αρχές. Νέος γύρος έντασης μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο των αποκαλύψεων της λίστας Λαγκάρντ. Προκαταρκτικήεπιτροπή για τη διερεύνηση ποινικώνευθυνών για τους κυρίους ΓιώργουΠαπακωνσταντινου και Ευάγγελο Βενιζέλοθα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ,

όπως αποφάσισε το βράδυ η πολιτική Γραμματεία τουκόμματος.

Τοκόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςεπιφυλάσσετε να καταθέσει κάθε απαραίτητησυμπληρωματική πρόταση για τη επέκτασητης προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξηςεναντίον προσώπων και επί αδικημάτωνπου ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή ναπροκύψουν στην πορεία της έρευνας.

«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του»,απάντησε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου.

«Τα χρήματα στο λογαριασμό μου στην τράπεζα HSBC είναι προϊόν νόμιμων εισοδημάτων, δηλώνει η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υποβάλλοντας την παραίτηση της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την δημοσιοποίηση της «νέας» λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνεται το όνομά της. «Είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματός μου και είναι γνωστή η επαγγελματική μου πορεία, αναφέρει η Ελένη Παπακωνσταντίνου και προσθέτει, υποβάλλω την παραίτηση μου για να μην δημιουργήσω προβλήματα στη λειτουργία του Ταμείου».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση από την πλευρά των συγγενών του πρώην υπουργού που βρίσκονται στη λίστα οι οποίοι προτίθενται να προβούν σε δήλωση σχετικά με τη νομιμότητα των χρημάτων τους στο εξωτερικό καθώς και την οικονομική τους δυνατότητα να διαθέτουν τα συγκεκριμένα ποσά.

Εξάλλου, έως τις 15 Ιανουαρίου η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία εάν θα παραπεμφθεί ενώπιον προανακριτικής επιτροπής ο πρώην υπουργός με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιμένει ότι την λίστα δεν την αλλοίωσε αυτός, αλλά ότι αυτή αλλοιώθηκε σε επόμενα στάδια. Ωστόσο, οι συγγενείς του που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ και φέρεται να εμπλέκονται δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως ακόμα.

Η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» σε συνδυασμό με το ρόλο του πρώην υπουργού απασχόλησε και μερίδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι το ενδεχόμενο να παραποίησε στοιχεία προκειμένου να καλύψει συγγενείς του θα ήταν τερατώδες. Παράλληλα, προσθέτουν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Παπακωνσταντίνου είναι νερό στον μύλο των εξτρεμιστικών δυνάμεων, και αυτό -όπως επισημαίνουν- δεν είναι καλό για την σταθερότητα της χώρας.

«Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει διερεύνηση για όλους όσοι είχαν ευθύνη ή εμπλοκή στο χειρισμό της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του κόμματος.

«Και η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει το πιο ουσιαστικό: ότιο λαός πρέπει να αντιπαλέψει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη σαπίλα και να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και στη ληστεία που υφίσταται, η οποία γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη και πιο άγρια», επισημαίνεται στο σχόλιο του ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα