Ανυποχώρητη στο φόρο Τόμπιν η Βρετανία

Η Γαλλία είναι ελεύθερη να προχωρήσει μονομερώς στην επιβολή του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά η Βρετανία θα εμποδίσει την εφαρμογή του σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αν οι Γάλλοι από μόνοι τους θέλουν να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου στην ίδια τους τη χώρα, πρέπει να είναι ελεύθεροι να το πράξουν», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στο BBC.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι θα αντισταθεί
σε κάθε προσπάθεια επιβολής του εν λόγω φόρου - γνωστού και ως «Τόμπιν» - μόνο σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αποδεκτό μόνο διεθνώς.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επιβολή ενός νέου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές - γνωστού και ως φόρου Τόμπιν - ακόμη και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων της Γαλλίας στην ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αντιτίθενται σθεναρά στη φορολόγηση των συναλλαγών μετοχών και έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε την Παρασκευή ότι η θέση του Βερολίνου παραμένει η επιβολή του φόρου και στις 27 χώρες μέλη ταυτόχρονα. «Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα