Απαλλαγή Βγενόπουλου για τη μήνυση

Την απαλλαγή του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου από την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης που του είχε απαγγελθεί ύστερα από μήνυση του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών.

Το βούλευμα (αριθμ 3652/2011) αποφαίνεται ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία κατά του κ.Βγενόπουλου, θέση που είχε διατυπώσει νωρίτερα και ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών αφού είχε κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

Η υπόθεση είχε φθάσει στη Δικαιοσύνη ύστερα από μήνυση για τα αδικήματα της εκβίασης, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της απιστίας που είχε καταθέσει

το κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, διά του προέδρου του, Ανδρέα Μαρτίνη, κατά της Marfin Popular Bank και του εκπροσώπου της, Ανδρέα Βγενόπουλου. Η μήνυση αφορούσε την καταχρηστική - κατά τους μηνυτές - καταγγελία από τη Marfin των δανειακών συμβάσεων του Ιδρύματος αμέσως μετά τη συνεργασία του «Ερρίκος Ντυνάν» με τη ΓΑΙΑ Α.Ε. Κατά τη μήνυση, η επίμαχη καταγγελία έγινε χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός συμβατικός λόγος και παρά την «υπερπολλαπλάσια εξασφάλιση της τράπεζας, με εμπράγματες ασφάλειες, ενεχυριάσεις και εκχωρήσεις απαιτήσεων».

Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά την υποβολή της μήνυσης έκανε λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά της τράπεζας με στόχο «να διατηρηθεί το ολιγοπώλιο των μαιευτηρίων, που ανήκουν στον όμιλο συμφερόντων της».

Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος στο πέρας της έρευνάς του έκρινε πως δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα και ζήτησε να τεθεί η μήνυση στο αρχείο. Η Εισαγγελία Εφετών, ωστόσο, όπου κατατέθηκε και προσφυγή του «Ερρίκος Ντυνάν» κατά της διάταξης αρχειοθέτησης, δεν επικύρωσε την άποψη του εισαγγελέα Πρωτοδικών και παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης. Έτσι, σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου ασκήθηκε ποινική δίωξη για «απόπειρα εκβίασης» επιχείρησης και συγκεκριμένα του Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και ξεκίνησε νέα δικαστική έρευνα η οποία κατέληξε και πάλι με κρίση για απαλλαγή του κατηγορούμενου.

Η απόφαση του Συμβούλιου Εφετών για απαλλαγή του επιχειρηματία είναι αντίθετη με την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε παραπομπή για την υπόθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα