«Απειλείται την παγκόσμια ειρήνη»

Ο διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράκ, τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή, ότι η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί «κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη».

Έπειτα από τη συνάντησή του με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί, ο Μπραχίμι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «συζητήσαμε για τη Συρία, τα πολλαπλά προβλήματά της και για τον κίνδυνο που αποτελούν για τον συριακό λαό, τους γείτονες της Συρίας και την παγκόσμια ειρήνη».

Ο Μάλικι από την πλευρά

του «ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η ζωή των σύρων αδελφών, αλλά και η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

«Το Ιράκ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου (...) ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση στην κρίση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Εξάλλου, ο Μπραχίμι διέψευσε τις πληροφορίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την αποστολή στη Συρία μιας δύναμης διατήρησης της ασφάλειας, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης.

«Δεν γνωρίζω από πού προέρχεται η πληροφορία αυτή. Σίγουρα όχι από εμένα», σημείωσε ο διεθνής μεσολαβητής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Άχμαντ Ραμαντάν, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, είχε επισημάνει από τη Ντόχα ότι ο Μπραχίμι εξετάζει το ενδεχόμενο να σταλεί μια τέτοια δύναμη στη Συρία.

Ο Μπραχίμι είχε επισκεφθεί και την Τεχεράνη, απ' όπου ζήτησε από τους ιρανούς αξιωματούχους, συμμάχους του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, «να βοηθήσουν ώστε να εφαρμοστεί μια εκεχειρία στη Συρία στη διάρκεια της ισλαμικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, μια από τις πιο ιερές γιορτές για τους μουσουλμάνους», σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Μετά τη συνάντησή του με τον διεθνή απεσταλμένο, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί μαζί του για την επίτευξη της ειρήνης, ενώ επανέλαβε την έκκληση της Τεχεράνης για την επιβολή άμεσης εκεχειρίας προτού γίνουν μεταρρυθμίσεις και διεξαχθούν εκλογές.

Επόμενος σταθμός του Μπραχίμι θα είναι η Αίγυπτος. Σύμφωνα με μια πηγή του Αραβικού Συνδέσμου, ο διεθνής απεσταλμένος αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο σήμερα το βράδυ.

πηγη: απε-μπε
Keywords
Τυχαία Θέματα