Απειλούν τους παράνομους ανθρακωρύχους

Ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης είναι ο άνθρακας, όχι μόνο για τη χαλυβουργία και τις συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες αλλά και για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειαςτης χώρας.

Η παραπάνω παραδοχή σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ανεργία στη χώρα, που ξεπερνά το 40%, έχει οδηγήσει σε "άνθιση" της παράνομης εξόρυξης άνθρακα στην πρώην γιουγκοσλαβική αυτή δημοκρατία.

Ταπερισσότερα κρούσματα, όπως αναφέρει σχετικά ο ραδιοφωνικός σταθμός Ελεύθερη Ευρώπη (Radio Free Europe), καταγράφονται στο πλούσιο

πεδίο κοντά στην πόλη Ζένιτσα.

Μάλιστα, οι περισσότεροι απ' αυτούς τους "ανεπίσημους" ανθρακωρύχους δεν διστάζουν να πιάνουν τον άνθρακα με γυμνά χέρια και να χρησιμοποιούν αυτοσχέδια μέσα μεταφοράς, όπως παλιές μπανιέρες. Πωλούν, δε, την παραγωγή τους σε ποσότητες προσιτές προς το μέσο πολίτη.

"Αυτοί που δεν έχουν χρήματα για τρεις τόνους αλλά χρειάζονται μόλις τρεις σακούλες, έρχονται σ' εμάς" είχε δηλώσει παλαιότερα ένας ανθρακωρύχος εν ονόματι Γκροφ.

Τα αυτοσχέδια ανθρακωρυχεία, όπως είναι φυσικό, δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείαςενός οργανωμένου τόπου εργασίας. "Αυτή η δουλειά είναι πολύ επικίνδυνη.Το παραμικρό λάθος και μπορείς να καείς χωρίς κανείς να μάθει ποτέ τίποτα" είχε επισημάνει ο Γκροφ στις ίδιες δηλώσεις.

Όσο, όμως, υπάρχει πληθώρα αγοραστών, υπάρχουν και άνθρωποι πρόθυμοι να ...βάλουν το χέρι τους στη φωτιά προκειμένου να πιάσουν τον "μαύρο χρυσό" της Βοσνίας.

"Είναι αλήθεια πως είναι επικίνδυνο. Αλλά, στο τέλος, σε ανταμείβει" είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος "ερασιτέχνης" ανθρακωρύχος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα