Από τη Ντόλυ στην ατομική θεραπεία

Σαν σήμερα το 1996 γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το διασημότερο πρόβατο στην Ιστορία, η σκωτσέζα ''Ντόλι''. Η γέννησή της, αποτέλεσμα επιτυχούς κλωνοποίησης, έφερε επανάσταση στην ιατρική αλλά και ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στην επιστημονική κοινότητα.

Από την γέννηση της Ντόλυ έως σήμερα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι πάρα πολύ σημαντική, τόνισε, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής

Εταιρείας Ιατρικής Γενετικής, Κωνσταντίνος Πάγκαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, σήμερα οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες, και οι επιστήμονες μπορούν πλέον, και στη χώρα μας, να αναλύσουν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα για να βγάλουν συμπεράσματα για τις όποιες μεταλλάξεις και επιπλέον είναι σε θέση να προσδιορίσουν τα αίτια των γενετικών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Η ιστορική ιατρική ρήση, «Δεν υπάρχουν ασθένειες, μόνον ασθενείς», μάλιστα, θα ισχύσει και για τις θεραπείες, καθώς, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος, την επόμενη 10ετία πιθανότατα θα έχουμε θεραπείες με εξατομικευμένα φάρμακα για τις ανάγκες του κάθε ασθενή, στηριγμένες στη γενετική.
Keywords
Τυχαία Θέματα