Αποφασίζουν για την 6η δόση

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου αναμένεται να δώσουν, όπως όλα δείχνουν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα. Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά
που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του ΕΤΧΣ, για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.

Κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίων προς αυτή την κατεύθυνση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. «Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνον για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνον τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου», εξήγησε.

Αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών», είπε.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχεδίου για ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας για μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, όπως και για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ενότητα της ευρωζώνης και όχι να οδηγήσουν στη διάσπασή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

«Οποιαδήποτε πρόταση, πιστεύουμε, θα πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διασφάλισης της ενότητας στην ευρωζώνη. Η πρότασή μας είναι να βοηθήσουμε την ευρωζώνη να μείνει ενωμένη, όχι να τη βοηθήσουμε να διασπαστεί», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα