Απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις εν όψει

Επιστρέφουν σήμερα στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα προκειμένου να αρχίσει η αξιολόγηση εν όψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών που ξεκινούν το μεσημέρι θα βρεθούν αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, φορολογικό και μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δανειστές μας ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες να οριστεί ποσοστό στο οποίο θα φτάσουν οι απολύσεις επί των δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2014, ως προαπαιτούμενο

για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι υπάλληλοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης, θα προέρχονται από φορείς που συγχωνεύονται, καθώς και από τις θέσεις που περικόπτονται στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς.

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι επίορκοι, οι κοπανατζήδες και όσοι έχουν «πειράξει» τα προσόντα τους καταθέτοντας πλαστά έγγραφα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τους ελέγχους που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, έχουν εντοπιστεί όχι μόνο χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι που κατέλαβαν θέσεις με πλαστά πτυχία, υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις και παραμένουν στα γραφεία τους, ακόμη και υπάλληλοι «εξαφανισμένοι» από τις υπηρεσίες τους για καιρό. Την ίδια ώρα, σχέδιο του ΔΝΤ προβλέπει τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στο φορολογικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συζήτηση για το ύψος του κατώτατου μισθού, η οποία αναζωπυρώθηκε από τη δήλωση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι η Κομισιόν αφήνει το θέμα της μείωσης ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει πως η συνέντευξη Δαμανάκη «αφήνει έκθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημονιακό πρόγραμμα». «Η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους με τους οποίους η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού εμφανίστηκε και πάλι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στη Real News ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση προωθεί άμεσες παρεμβάσεις για τις 400 χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας εργαζόμενος.

Την τελική έγκριση από την τρόικα αναμένει το υπουργείο Ανάπτυξης, για να νομοθετηθεί η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς μιλώντας στον Αθήνα 984, στην περίπτωση των ανέργων, θα προβλέπεται τετραετής αναστολή καταβολής, όχι μόνο της δανειακής δόσης αλλά και των τόκων.

Keywords
Αναζητήσεις
μπουρδελοτσαρκα καθ αξιολογηση αθηνα
Τυχαία Θέματα