Απορρυπαντικό ωκεανών

Το πρώτο νέο μαγνητικό απορρυπαντικό για θάλασσες και ωκεανούς είναι γεγονός. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής τον Τζούλιαν Ήστοου, ο οποίος μίλησε στον Α9.84, κατασκεύασε ένα απορρυπαντικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται για θαλάσσια ρύπανση, κυρίως από πετρελαιοειδή, και μετά να μην μένει στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά να αποσύρεται...με μαγνήτες, καθώς θα περιέχει σίδηρο.

Ναυάγια όπως το πρόσφατο του "Κόστα Κονκόρντια" δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες για θαλάσσια ρύπανση, κυρίως από πετρελαιοειδή. Φαίνεται όμως ότι η λύση
είναι προ των πυλών.

Για την κατανόηση της νέας τεχνολογίας, η Κατερίνα Μπατζάκη μίλησε με τον Τζούλιαν Ήστοου:

«Στην ερευνητική χημεία καταβάλλουμε προσπάθεια να βελτιώσουμε όλες τις επεξεργασίες των χημικών προϊόντων για το περιβάλλον. Μια από αυτές, που στη σημερινή εποχή είναι πολύ σημαντική, είναι τα σαπούνια που με τον τεχνικό τους όρο αποκαλούμε επιφανειοδραστικές ουσίες. Τα αλλάζουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, δημιουργούμε σαπούνια που ενεργοποιούνται μόνο με το φως ή άλλα που αντιδρούν στο μαγνητικό πεδίο.

Κυρίως ήταν η περιέργεια που μας ώθησε. Μπορούμε να οραματιστούμε μία σειρά από εφαρμογές που θα μπορούσαν να προκύψουν. Μία απ' αυτές, που μάλιστα συζητήθηκε πρόσφατα, είναι η χρήση των μαγνητικών σαπουνιών ως παράγοντα συλλογής ρυπαντικών ουσιών, και συγκεκριμένα για τις πετρελαιοκηλίδες στον ωκεανό. Αυτό είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μέρες μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πετρελαίου που χύνεται στον ωκεανό διαχέεται και τον μολύνει.

Κάνοντας χρήση των μαγνητικών επιφανειοδραστικών ουσιών θα ήταν πλήρως
εφικτό να γίνει συλλογή και απόσυρση της κηλίδας. Το εκπληκτικό όμως είναι πόσο δραστικά είναι αυτά τα σαπούνια. Ανταποκρίνονται σε μαγνήτες μεγέθους ίσου με αυτό του κέρματος του ενός ευρώ!».
Keywords
Τυχαία Θέματα