Αποστολή στη Δράμα

Στη Δράμα, μια πόλη στην οποία η υψηλή ανεργία προϋπήρχε της κρίσης, βλέπεις πώς οι θεσμοί αποτελούν βασικό πυλώνα αντίστασης μιας κοινωνίας.:Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους -36ο ελληνικό και 19ο Διεθνές- είναι ένας τέτοιος θεσμός.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το contex του φεστιβάλ, υπάρχει η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα όπως διαμορφώθηκε από τα δραματικά γεγονότα των ημερών. Είδαμε πρωινή βόλτα-παρέλαση ομάδας χρυσαυγιτών στην πόλη, ενώ χθες το βράδυ κι απόψε διοργανώνονται αντιφασιστικές εκδηλώσεις

στην πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία της πόλης. Να προσθέσω επίσης ότι δεν μπορώ να ορίσω ως προϊόν τυχαιότητας το γεγονός ότι απόψε στην Καβάλα και την Κυριακή εδώ στη Δράμα, εγκαινιάζονται και επισήμως τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία φυσικά προϋπήρχαν.

Ένα θέμα πολλές ταινίες
Αν βάζαμε τίτλο στη φετινή θεματολογία αυτός θα ήταν: «Ένα θέμα-πολλές ταινίες»! Για να προσγειωθεί κάποιος στην ελληνική πραγματικότητα του χρειάζεται απλώς ένα απόγευμα στο σινέ Ολυμπά, όπου γίνονται οι προβολές του Φεστιβάλ. Οι μικρομηκάδες μιλούν και εύγλωττα για όλα όσα δεσπόζουν στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα λόγω κρίσης: Ανεργία, μετανάστευση, ξενοφοβία, αυτοκτονίες, συσσίτια. Υπάρχει όμως μια υποβόσκουσα μεν αλλά σαφώς αναδυόμενη διαφορά σε σχέση με πέρυσι: Αχνοφέγγει μια ελπίδα. Αναφέρω ενδεικτικά την ταινία της Αμέρισσας Μπάστα «Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη». Ο Άκης Σακελαρίου πηδάει από την ταράτσα αλλά στην τελευταία σεκάνς της ταινίας η δεκάχρονη κινηματογραφική του κόρη λέει: «Δε με νοιάζει πού σταμάτησε ο Χριστός εγώ θα πάω παραπέρα».

Το Φεστιβάλ και η πόλη
500 με 600 επισκέπτες, άνθρωποι του κινηματογράφου και σινεφίλ έρχονται κάθε χρόνο στη Δράμα ενισχύοντας την οικονομία της πόλης. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε πριν 36 χρόνια ως πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας και στη συνέχεια ενισχύθηκε οικονομικά από τον Δήμο και την Πολιτεία. Φέτος, το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει μόνο με 200 χιλιάδες ευρώ. Το ξαναπήρε πάνω του ο Δήμος και οι τοπικοί παράγοντες, όπως και οι πολίτες. Επιβιώνει επιτυχώς μέσα στην κρίση λόγω της διείσδυσής του μέσα στην κοινωνία και στην πολιτισμική ταύτιση της πόλης με αυτό.

Αποστολή στη Δράμα: Ελεωνόρα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα