Αποσύρσεις της τελευταίας στιγμής

Με τη μορφή του κατεπείγοντος εισάγεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις, μέσα πάντως σε κλίμα ασυνεννοησίας και νευρικότητας στην κυβέρνηση που έφερε και μπαράζ αποσύρσεων τροπολογιών. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο, το νέο μειωμένο χαράτσι για το 2013, οι απολύσεις στο δημόσιο και ο νέος

τρόπος καταβολής του ΦΠΑ. Πολλές αντιδράσεις προκαλεί διάταξη στο νομοσχέδιο - σκούπα, σύμφωνα με την οποία θα πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων και οι υπό ανέγερση οικοδομές που ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα.

Με διευκρινιστική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλονταν και με το ισχύον καθεστώς στις υπό ανέγερση οικοδομές και το μόνο που αλλάζει είναι η ρητή αποτύπωση στο νόμο.

Νέες βολές Ρουπακιώτη, μετά την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης που καταργεί τις προσωρινές διαταγές δικαστηρίων για παραμονή συμβασιούχων στο δημόσιο μέχρι την κύρια αγωγή.

«Κανείς δεν με είχε ενημερώσει ότι κατασκευάζονται τέτοιες ρυθμίσεις», δήλωσε πριν από λίγο σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι δεν αφορούν μόνο το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα», ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα από ποια πηγή έφτασαν στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Παναγιώτη Μπαλτάκου οι ρυθμίσεις αυτές και υπογράμμισε προς πάσα κατεύθυνση πως «για τέτοια θέματα καθ' ύλην αρμόδιο είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ρύθμιση αλλά θα επανέλθει μετά το Πάσχα τροποποιημένη, και συμβατή με τις απόψεις των συναρμόδιων υπουργών.

Χθες, όμως, αποσύρθηκαν και άλλες δύο διατάξεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με κύρια αυτή που προέβλεπε μείωση κατά 35% των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος, Κεδίκογλου, άδειασε τον υπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ρύθμιση αυτή δεν είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε πως ουδέποτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο με την τρόικα προσθέτοντας πως όποια ρύθμιση προωθείται στη Βουλή πρέπει να περνά πρώτα από το Μαξίμου. Σε ερώτηση αν η συγκεκριμένη διάταξη είχε περάσει από το Μαξίμου ο κ. Κεδίκογλου δεν θέλησε να απαντήσει.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων για την πρόθεση να απομακρύνει τον Ηλία Κικίλια από τη θέση του προέδρου του ΟΑΕΔ, δηλώνει στα ΝΕΑ πως η απαίτηση να υποβάλει ο κ. Κικίλιας την παραίτησή του αποτελεί κυβερνητική απόφαση.


Keywords
Τυχαία Θέματα