Άρχισαν οι εορτασμοί του Άιντ αλ Άντχα

Άρχισαν σήμερα τα ξημερώματα για τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου οι εορτασμοί της γιορτής Άιντ αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας) υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τις δυνάμεις της τάξης να έχουν αμπαρώσει τις εισόδους στις μεγαλύτερες πλατείες του Καΐρου, μετά τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων.

Έτσι οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ της πρωτεύουσας, που αποτέλεσε το επίκεντρο της λαϊκής εξέγερσης του
2011 η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, όπως και τις εισόδους στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου η διάλυση με ένα λουτρό αίματος από τον στρατό των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στις 14 Αυγούστου.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και μάρτυρες πρόσθεσαν ότι πιστοί προσευχήθηκαν εντός και γύρω από ένα τέμενος που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Μουστάφα Μαχμούντ, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στην πλατεία, η οποία πάντως αποτελεί τόπο συγκέντρωσης για την γιορτή αυτή, την σημαντικότερη του μουσουλμανικού ημερολογίου.

Κανένα περιστατικό δεν καταγράφηκε στη διάρκεια της προσευχής που τελέστηκε νωρίς το πρωί και καμιά διαδήλωση υποστηρικτών του Μόρσι δεν πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προσευχής, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ η Συμμαχία κατά του πραξικοπήματος, ένας συνασπισμός οργανώσεων υπέρ του Μόρσι, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του αποπεμφθέντος από τον στρατό προέδρου να προσευχηθούν στις πλατείες και στους δρόμους της χώρας.

Στο τέμενος Αλ Κάιντ Ιμπραχίμ της Αλεξάνδρειας στη βόρεια Αίγυπτο, όπου ταραχές είχαν ξεσπάσει μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μόρσι, η προσευχή τελέστηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Ο προσωρινός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ και ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι μετείχαν στην πρωινή προσευχή εντός ενός τεμένους των ενόπλων δυνάμεων στο ανατολικό Κάιρο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Την Δευτέρα το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ότι το υπουργείο Εσωτερικών «δεν θα ανεχθεί και θα αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα διατάραξης των εορτασμών της Άιντ».

Στις 6 Οκτωβρίου, ένα πλήθος υποστηρικτών του Μόρσι είχε προσπαθήσει να πλησιάσει την πλατεία Ταχρίρ όπου διεξάγονταν οι εορτασμοί για την 40η επέτειο του ιραηλινοαραβικού πολέμου του 1973. Επισήμως, 48 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν αμέσως μετά ανάμεσα στην αστυνομία και σε ισλαμιστές διαδηλωτές, 49 σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα