Άρθρο των NY Times για Ελλάδα

Ευθύνη δεν έχει μόνο ο δημόσιος τομέας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και μια ολιγάριθμη ομάδα πλουσίων οικογενειών, πολιτικών και ΜΜΕ που "συνθέτουν τη δομή ισχύος της ελληνικής κοινωνίας"υποστηρίζεται με εκτενές σημερινό δημοσίευμα στη "Νιου Γιορκ Τάιμς", προβάλλοντας ιδιαίτερα την υπόθεση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον οποίο

αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται στη "λίστα Λαγκάρντ".

Αναφορές για τη διαφθορά και την ατιμωρησία στην Ελλάδα γίνονται σε αρκετές μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, καθώς και σεραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Ενδεικτική ήταν η χθεσινοβραδινή εκπομπή τουγνωστού δημοσιογράφου Κρις Μάθιους στο δίκτυο MSNBC, όπου σε αφιέρωμα για την Ελλάδα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στη φοροδιαφυγή, με αφορμή την ετήσια έκθεση της "Διεθνούς Διαφάνειας" που κατατάσσει την Ελλάδα ως το πιο διεφθαρμένο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα στη "Νιου Γιορκ Τάιμς" είναι: "Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες είναι εμπόδιο στην ανάκαμψη". Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης, ιδιοκτήτης της «Νεοχημικής» και μεγαλομέτοχος στην τράπεζα "Proton", συνιστά "μια εμβληματική περίπτωση του ευρύτερου αγώνα μεταξύ των διαβόητα αδύναμων ελληνικών θεσμών και των κανονιστικών δομών κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων", όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι παρά τις κατηγορίες κατά Λαυρεντιάδη για υπεξαίρεση χρημάτων, ο επιχειρηματίας απέφυγε τη δίωξη, "χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε αθόρυβα από την ελληνική Βουλή" και "απλώς αναγκάστηκε να επιστρέψει το εν λόγω ποσό, ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων".

Μεταξύ άλλων, στην ανταπόκριση σημειώνεται επίσης ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας αποδίδονται συχνά στο δημόσιο τομέα με τους υπεράριθμους εργαζόμενους, σ' ένα πλουσιοπάροχο συνταξιοδοτικό σύστημα και στις μη ανταγωνιστικές ελληνικές βιομηχανίες με υπερβολικά καλοπληρωμένους εργαζόμενους, οι οποίοι απολαμβάνουν ισόβια προνόμια. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα της Νέας Υόρκης, παραγνωρίζεται ορόλος που διαδραματίζουν μια ολιγάριθμη ομάδα πλουσίων οικογενειών, πολιτικών και ΜΜΕ που συχνά κατέχουν μεγιστάνες, στοιχεία που συνθέτουν τη δομή ισχύος της ελληνικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι σε μια χώρα που συνθλίβεται από χρόνια λιτότητα και 25% ανεργία, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται ολοένα και περισσότερο αγανακτισμένοι απέναντι σε μια ολιγαρχία που ηγείται μιας αδιαφανούς, κλειστής οικονομίας και η οποία συνιστά τη ρίζα πολλών προβλημάτων της χώρας, απολαμβάνοντας ουσιαστικά ατιμωρησία. Αρκετές ισχυρές οικογένειεςελέγχουν τομείς καθοριστικής σημασίας, όπως τράπεζες, ναυτιλία και κατασκευές, και μπορούν συχνά να υπολογίζουν στην πολιτική εξουσία για την προάσπιση των συμφερόντων τους, συχνά προωθώντας νομοθεσία που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, τονίζεται στο δημοσίευμα. Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα ωθείται από τη Γερμανία και τους ξένους πιστωτές της να προβεί

Keywords
Τυχαία Θέματα