Ασφαλές το σερβικό γάλα

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του γάλακτος που έγινε σε ολλανδικό εργαστήριο αποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι ασφαλές καθώς δεν εντοπίστηκε αφλατοξίνη Μ1 (καρκινογόνος τοξίνη που μπορεί να εμφανιστεί στο γάλα σε περίπτωση που τα ζώα τραφούν με μολυσμένες ζωοτροφές) σε επίπεδα άνω των επιτρεπτών, όπως καθορίζονται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας, σε 15 δείγματα ή το 31,25% του συνόλου δεν εντοπίστηκε αφλατοξίνη Μ1 σε ποσότητες υψηλότερες από τις νόμιμες.

Το νόμιμο επίπεδο της αφλατοξίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 0,05

μικρογραμμάρια ανά κιλό και στη Σερβία 0,5 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Το Υπουργείο Γεωργίας έλαβε από το εργαστήριο αναφοράς της Ε.Ε., "RIKILT Wageningen" στην Ολλανδία, μια έκθεση σχετικά με την παρουσία αφλατοξίνης Μ1 σε 48 δείγματα γάλακτος, το οποίο προήλθε από παρτίδες που αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων στη Σερβία στις 19 Φεβρουαρίου 2013.

Οι παρτίδες γάλακτος που "συμμορφώνονται" με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα επιστραφούν στα καταστήματα, ενώ το υπόλοιπο γάλα θα καταστραφεί, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μλάντζαν Ντίνκιτς δήλωσε ότι, αναμένονται οι τελικές εκτιμήσεις για τις απώλειες που υπέστη η εγχώρια αγορά από το διατροφικό σκάνδαλο του γάλακτος.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία επέβαλε απαγόρευση στην παραγωγή γάλακτος σε 73 φάρμες που έχουν 1.382 βοοειδή.

Για να βοηθήσει τους παραγωγούς γάλακτος που επλήγησαν από το διατροφικό σκάνδαλο, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα, μεταξύ των οποίων η δωρεάν διάθεση ελεγμένου καλαμποκιού από το δημόσιο απόθεμα (300 κιλά ανά ζώο).

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το νωπό γάλα θα αγοράζεται από τους αγρότες και τα ασφάλιστρα θα πληρώνονται για τις ποσότητες που παραλήφθηκαν, ανεξάρτητα από το επίπεδο αφλατοξίνης σ' αυτό, σύμφωνα με όσα προβλέπει πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης.

Το πριμ ποιότητας γάλακτος διαμορφώνεται στα 7 δηνάρια ανά λίτρο και ήδη κεφάλαιο 4,4 δισεκατομμυρίων δηναρίων διατέθηκε για αυτό το σκοπό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα