Αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη

Για αυξημένη μεταβλητότητα στην Ευρώπη αυτό το έτος κάνει λόγο η Standard & Poor΄s επισημαίνοντας ότι θα διατηρηθεί η αβεβαιότητα, ενώ εκτιμά ότι το 2013 η Ευρωζώνη δεν θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη και η ανεργία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά τουλάχιστον μέχρι το 2014.

«Περιμένουμε πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κατά 0,8% το 2012 ενώ δεν περιμένουμε πολύ ανάπτυξη το 2013, εάν υπάρξει,» αναφέρει η  επικεφαλής της Standard & Poor΄s Global Fixed Income Research, Diane Vazza.

«Οι αδύναμες αγορές εργασίας,, ειδικά αυτές σε ορισμένες περιφερειακές χώρες, είναι επιζήμιες για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία δημιουργεί καθοδικές πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες.» Η S&P προβλέπει πως η ανεργία στην Ευρωζώνη το 2012 θα διαμορφωθεί στο 11,7% παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο και το 2014.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα outlooks διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ εκτιμά ότι το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία είναι πιθανό να εμφανίσουν μηδενική ή αρνητική ανάπτυξη το 2012. Προβλέπει παράλληλα μικρή ανάπτυξη για τις οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας.

«Η πρόκληση για τις περισσότερες οικονομίες είναι να βρουν την ισορροπία στη συγκράτηση των δαπανών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας ταυτόχρονα τις οικονομικές συνθήκες για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης», σημειώνει η Vazza.

Η επιδείνωση της πιστοληπτικής ποιότητας στο επίπεδο των κρατών είναι σημαντική και ενδεικτική της ευρύτερης αδυναμίας στην περιοχή, προσθέτει η Standard & Poor΄s.

Ο οίκος υποβάθμισε τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μεταξύ άλλων, μέσα στο 2012, ενώ επισημαίνει ότι η πιθανότητα νέων υποβαθμίσεων είναι υψηλή δεδομένων των δύσκολων οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα