Συνάντηση με Μέρκελ - Ολάντ στις Βρυξέλλες

Λύση ώστε να επέλθει συμφωνία τις επόμενες ημέρες προσδοκά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την σημερινή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μερκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.

«Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν μία αναθεωρημένη πρόταση που αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα απαιτούμενα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί» δήλωσαν στο Euronews, κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις. «Η ελληνική πλευρά έγινε πολύ πιο φιλόδοξη όσον αφορά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε να ανακτήσει αξιοπιστία. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε διοικητικά και παραμετρικά μέτρα που πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις εσόδων» είπαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις προτάσεις για το ΦΠΑ οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «η πιο σημαντική αναθεώρηση αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που αποφέρει υψηλότερα έσοδα (1,4 δισ. ετησίως) χωρίς να αυξάνονται οι τιμές για τα βασικά αγαθά, όπως τα φάρμακα, η ενέργεια και τα τρόφιμα». «Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απόλυτα να διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και να ακολουθεί τους κοινούς κανόνες της Ευρωζώνης χωρίς να συμβιβάζεται όσον αφορά τους αναδιανεμητικούς της στόχους και την πολιτική της εντολή. Οι αναθεωρημένες προτάσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα την πρόθεση να μετατοπιστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους πιο πλούσιους Έλληνες που παρέμειναν ανέγγιχτοι από το προηγούμενο πρόγραμμα» ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό το περιεχόμενο της νέας ελληνικής πρότασης που προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης. Η νέα πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή.

Με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

- 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

- 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

- 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών τις προσεχείς ημέρες εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για το ευρώ, Valdis Dombrovskis, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον Dombrovskis, ένα staff level agreement μπορεί να είναι κοντά εάν οι συμφωνηθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα μέτρα.

Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε πως πρέπει να σταματήσουν οι τακτικοί ελιγμοί και να γίνει περισσότερη δουλειά ουσίας. "Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να πει ποια μέτρα δεν της αρέσουν και τι είναι έτοιμοι να κάνουν", πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα