Χαιρετίζει την πτώση των επιτοκίων

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κοέλιου εξέφρασε την ικανοποίησή του σήμερα για την μείωση των επιτοκίων στα πορτογαλικά ομόλογα, που δημοπρατήθηκαν πρόσφατα.

"Στη διάρκεια της τωρινής δύσκολης πορείας, φαίνονται πια τα πρώτα αποτελέσματα, είναι στην κατεύθυνση όσων ζητούν οι πιστωτές μας, ως αντάλλαγμα για τη δανειακή βοήθεια των 78 δισ. ευρώ, που συμφωνήσαμε μαζί τους πέρυσι", τόνισε ο κ. Κοέλιου.

Ο Κοέλιου, μιλώντας για την "αξιοσημείωτη διόρθωση" των επιτοκίων, και αναφερόμενος στις χρηματαγορές είπε ότι αυτές "αναγνωρίζουν πλέον --όπως δείχνει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων

των ομολόγων μας-- ότι η δημοσιονομική μας πολιτική είναι στέρεη, επίσης ότι διακρίνεται για αποφασιστικότητα η οικονομική πολιτική μας".

Αναφερόταν στο ότι τα επιτόκια των πλέον πρόσφατων πορτογαλικών ομολόγων, που λήγουν μετά από 10ετία, από το 11,89% έπεσαν στο 11,15% . Παράλληλα --για πρώτη φορά μετά από περίπου ένα χρόνο-- τα επιτόκια των διετών πορτογαλικών ομολόγων που κυκλοφόρησαν εσχάτως κυμάνθηκαν περί το 8,3% .

"Αποτελούν καλά νέα όλα αυτά, για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, επενδυτές, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι έχουν ήδη κάνει θυσίες", για να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Πορτογαλίας, υποστήριξε ο κ. Κοέλιου.

Το 2011 η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε (σε σχέση με το 2010) κατά 1,6%.Φέτος η συρρίκνωση του ΑΕΠ αναμένεται από την κυβέρνηση να ξεπεράσει το 3%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα