Χαλάρωση κανόνων για τις Τράπεζες

Η Γαλλία και η Γερμανία πρόκειται να ζητήσουν τη χαλάρωση των νέων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών - που διαμορφώθηκαν με τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ - με στόχο να μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να στηρίξουν με δάνεια την πραγματική οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ζητήσουν με κοινή πρότασή τους τη χαλάρωση σημαντικών στοιχείων των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, ώστε να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, που είναι σε γνώση της εφημερίδας, οι δύο υπουργοί ζητούν ειδική μεταχείριση για τις τράπεζες οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και την τριετή παράταση της υποχρεωτικής ημερομηνίας γνωστοποίησης από τις τράπεζες του συντελεστή μόχλευσης, δηλαδή του λόγου των υψηλής ποιότητας κεφαλαίων προς το σύνολο του ενεργητικού τους. Οι δύο υπουργοί ζητούν η συγκεκριμένη υποχρέωση να ισχύσει από το 2018 αντί από το 2015.

Το γαλλογερμανικό αίτημα αναμένεται να ενθουσιάσει κάποιες τράπεζες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ενοχλήσει τους πολιτικούς στο Λονδίνο, που δεν επιθυμούν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, αναφέρει το δημοσίευμα. Μία αλλαγή στους κεφαλαιακούς κανόνες των τραπεζών που ελέγχουν ασφαλιστικές εταιρείες - ώστε να μην υπολογίζονται τα αναγκαία κεφάλαια ξεχωριστά για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές - θα ενισχύσει με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ την κεφαλαιακή θέση των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole και Societe Generale, καθώς έχουν αμφότερες ασφαλιστικές εταιρείες στον όμιλο τους. 
Keywords
Τυχαία Θέματα