Χαλέπι: 76 οι νεκροί

Οι αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι της βόρεια Συρίας εναντίον τεσσάρων συνοικιών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στοίχισαν τη ζωή σε 76 ανθρώπους, μεταξύ τους 28 παιδιά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ο αριθμός των μαρτύρων που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς οι οποίοι έγιναν με βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά ανέρχεται σε 76, μεταξύ τους 28 παιδιά μικρότερα των 18 ετών και 4 γυναίκες", ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο δίκτυο ένοπλων μελών

της αντιπολίτευσης και σε ιατρικές πηγές.

Ελικόπτερα της συριακής πολεμικής αεροπορίας έριξαν "βαρέλια βόμβες" στο Χαλέπι. Οι βόμβες αυτές είναι κύλινδροι γεμάτοι εκρηκτικά ή βαρέλια πετρελαίου που εκτοξεύονται από το πίσω μέρος των ελικοπτέρων με μικρή πιθανότητα να πλήξουν συγκεκριμένο στόχο, αλλά με ικανότητα να προκαλέσουν σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές.

Το Παρατηρητήριο δήλωσε ότι ένοπλες οργανώσεις στο Χαλέπι κάλεσαν πολίτες σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος να απομακρυνθούν από κυβερνητικά κτίρια, τα οποία θα αποτελέσουν στόχο των επιθέσεών τους σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ που πολεμούν τους αντάρτες σε μια σύγκρουση δυόμισι ετών, αναπτύσσουν συχνά μαχητικά αεροσκάφη ή το πυροβολικό εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών σε όλη τη χώρα. Ο συριακός στρατός δεν κατάφερε να ανακαταλάβει τις ανατολικές και κεντρικές περιοχές του Χαλεπίου, όπου οι αντάρτες είχαν πραγματοποιήσει έφοδο το καλοκαίρι του 2012, αλλά απομάκρυνε ένοπλους της αντιπολίτευσης από προπύργιά τους στο νοτιοανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες.

Και οι Επιτροπές συντονισμού, που ενισχύουν την εξέγερση επί του πεδίου, διευκρίνισαν ότι οι επιδρομές αυτές που πραγματοποιήθηκαν με τη ρίψη βαρελιών που περιείχαν εκρηκτικά, έπληξαν και τις τέσσερις συνοικίες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι χθεσινές "πρωτοφανείς" επιδρομές έπληξαν τις συνοικίες Χαϊνταριγέ, Αρντχ αλ-Χάμρα και Σαχούρ, βορειοανατολικά της πόλης.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν κτίρια που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές μετά τις επιδρομές και εκσκαφείς να απομακρύνουν τα ερείπια μέσα στα οποία άνθρωποι αναζητούν ακόμη επιζήσαντες.

Το Σάββατο η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος διένειμε τρόφιμα και φάρμακα στην κεντρική φυλακή, η οποία πολιορκείται από τους αντάρτες εδώ και οκτώ μήνες.

Οι συριακές αρχές είχαν ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφασή τους να απελευθερώσουν "για ανθρωπιστικούς λόγους" τουλάχιστον 360 κρατούμενους από τη φυλακή αυτή που αριθμεί 4.000 με 5.000 φυλακισμένους, στην πλειοψηφία τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και ισλαμιστές, ακτιβιστές και ανήλικους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα