«Χρειαζόμαστε περισσότερη Μεταπολίτευση»

Δημοσιεύουμε σήμερα το πρώτο μέρος της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά, τον συγγραφέα του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, στην εκπομπή «Χωρίς Ζάχαρη» με τον Βαγγέλη Καργούδη.

Β.Κ.: Έχουμε μαζί μας, και τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό, μιας και δεν είναι συχνός επισκέπτης και θαμώνας πρωινών ή και μεταγενέστερων εκπομπών των ηλεκτρονικών μέσων, τον Δημήτρη Ψαρρά. Πολλοί από εσάς, οι περισσότεροι, θα τον ξέρετε σαν ένα από τους συντελεστές του Ιού της Ελευθεροτυπίας.
Μιας στήλης, μιας σελίδας αργότερα, η οποία δημιούργησε πολλούς εχθρούς και πολλούς φίλους φυσικά , αφού ποτέ δεν επέλεξε να διατυπώνει έναν στρογγυλό λόγο όπου οι πάντες θα ήταν ευχαριστημένοι, αλλά διατύπωνε με όσα προβλήματα , με όσα θέματα καταπιανόταν, έναν λόγο γονιώδη, έναν λόγο πάνω στον οποίο θα μπορούσαν να διατυπωθούν σκληρές διαφωνίες αλλά και συμφωνίες οι οποίες μπορεί αργότερα να δημιουργούσαν και πιο παραγωγικές διαδικασίες. Καλημέρα Δημήτρη Ψαρρά!

Δ.Ψ.: «Καλημέρα και σε σας!»

Β.Κ.: Επί μια εβδομάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο 9.84 επειδή ακριβώς διαλέγουμε ένα βιβλίο σαν το βιβλίο της εβδομάδας, είχε επιλέξει για βιβλίο της εβδομάδας το δικό σου, τη "Μαύρη Βίβλο της Χρυσής Αυγής". Η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πόλις" , απ' ό,τι μαθαίνω, πάει πάρα πoλύ καλά και όπου να ‘ναι θα έχουμε και δεύτερη έκδοση. Ένα βιβλίο πραγματικά που έχει από πίσω του πάρα πολλή δουλειά, έχει στο μεγάλο του μέρος μια δουλειά μυρμηγκιού συλλογής στοιχείων και από κει και πέρα, σε ένα άλλο κομμάτι, έχει μια πολύ σοβαρή επεξεργασία και συμπερασμάτων, δεν διστάζει σε αυτό θέλω να πω ο Δημήτρης Ψαρράς, να βγάλει τα συμπεράσματα και να τα διατυπώσει με θάρρος και με επάρκεια πάνω σε ένα θέμα το οποίο πραγματικά διατρέχει οριζόντια και κάθετα αυτήν την δημόσια ζωή, την τόσο δυστυχισμένη και την τόσο προβληματιζόμενη αυτές τις μέρες που περνάμε. Αλλά πολλά είπα εγώ, ο λόγος στον Δημήτρη. Σήμερα που γράφουμε την εκπομπή είναι Σάββατο, και ο Δημήτρης ανήκει στο επιτελείο και της νέας εκδοτικής προσπάθειας που γίνεται στα χνάρια της παλιάς «Ελευθεροτυπίας», της «Εφημερίδας των Συντακτών», και έχουμε την 1η εμφάνιση του καινούριου Ιού σήμερα. Να πούμε λοιπόν «καλά γεννητούρια» στον Δημήτρη τον Ψαρρά.

Δ.Ψ.: «Ευχαριστώ πολύ για όλη την εισαγωγή. Πράγματι σήμερα επανεμφανίζεται μετά από ενάμισι χρόνο ο «ιός» και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο Όσον αφορά το βιβλίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται σε δουλειά που έχουμε κάνει στην δημοσιογραφική ομάδα Ιός, εδώ και δεκαετίες. Από το 1990 δηλαδή. Διότι, η οργάνωση αυτή , η Χρυσή Αυγή η οποία εισέβαλλε ξαφνικά στην δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες και έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μόλις λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου...».

Β.Κ.: Εδώ να πω ότι, αυτό το τμήμα της κουβέντας, δηλαδή, τα χνάρια τα ιστορικά της Χρυσής Αυγής και η τοποθέτησή της στο χρόνο μέσα από τις δραστηριότητές της για την ακρίβεια, νομίζω ότι αφορά πολύ τους νεό
Keywords
Τυχαία Θέματα