crystal meth: «η κοκαΐνη των φτωχών»

Συνεχίστηκε και σήμερα η έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το crystal meth, ή αλλιώς, «κοκαΐνη των φτωχών» -όπως λέγεται- λόγω του χαμηλού κόστους. Το crystal meth είναι μια ναρκωτική ουσία, που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στους χρήστες, επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες. Οι ειδικοί τονίζουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης των θεραπευτικών μονάδων, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος της λίστας αναμονής στα προγράμματα απεξάρτησης.
Στο
πλαίσιο της έρευνας, που ετοίμασαν οι δημοσιογράφοι του σταθμού μας Ελευθερία Κουμάντου, Καλλιόπη Ασλανίδου και Στέλλα Παπαμιχαήλ και παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα», μίλησαν οι:

* Γιώργος Αυγερόπουλος, δημοσιογράφος:

«Ήταν ένα ναρκωτικό, το οποίο εμφανίστηκε ταυτόχρονα με την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής και την καταβύθιση της χώρας το 2001, όπου οι δρόμοι άδειασαν από τα δημοφιλή ναρκωτικά -που ήταν η μαριχουάνα και η κοκαΐνη- και γέμισαν οι δρόμοι με "πάκο". Το "πάκο" ή "ο κλέφτης του μυαλού" -έτσι το λένε στην Αργεντινή-, είναι ένα πάμφθηνο ναρκωτικό, που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης, ανακατεμένη με διάφορα άλλα υλικά, όπως ποντικοφάρμακο, δηλητήρια, τριμμένο γυαλί, ταλκ. Καίει τον εγκέφαλο, δηλαδή νεκρώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ταυτόχρονα δημιουργεί εγκαύματα εκτεταμένα, προκαλούνται και μολύνσεις, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό των δακτύλων, όπως επίσης και προβλήματα στους πνεύμονες. Μια γενιά, χάρη σε αυτό το ναρκωτικό, κατεστράφη. Είναι η μεγαλύτερη μάστιγα, κοινωνική, της Αργεντινής, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας. Μιλάμε για εκατομμύρια θύματα... Βλέπεις χρήστες, οι οποίοι είναι κάτοικοι των παραγκουπόλεων, που αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και χρήστες, οι οποίοι είναι μέλη της μεσαίας ή της μεσοϋψηλής τάξης, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως ασθενείς.»

* Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής ΚΕΘΕΑ:

«Υπάρχουν κάποιες μεταβολές τόσο στον τρόπο χρήστης, όσο και στις συνθήκες χρήσης... Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλά άτομα σε ανεργία, σε σημαντική μείωση εισοδήματος και έχει οδηγήσει ολοένα και περισσότερα άτομα στην κατάχρηση των ουσιών. Ιδιαιτέρως, για τους εξαρτημένους χρήστες -που είναι ένας επιβαρυμένος πληθυσμός-, φοβόμαστε ότι αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που έχουν, τόσο στο επίπεδο της ψυχικής υγείας, και της σωματικής υγείας, της παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και των ουσιών που χρησιμοποιούν... Ενδεχομένως, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι χρήστες να επιστρέψουν στην ενδοφλέβια χρήση, η οποία έχει πιο άμεσα αποτελέσματα, χαμηλότερο κόστος ή να χρησιμοποιήσουν άλλες ουσίες, όπως είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, λόγω του χαμηλού κόστους».

* Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος ΟΚΑΝΑ:

«Θα δημιουργηθούν τρεις νέες μονάδες φαρμακευτικής υποστήριξης των χρηστών στο "ΕΛΠΙΣ", στο "ΚΑΤ" και στο "ΑΤΤΙΚΟ". Ο στόχος είναι να αποσυμφορήσουν το ιστορικό κέντρο και τις γύρω περιοχές. Γιατί, δεν είναι μόνο το κέντρο που υποφέρει από τ
Keywords
Τυχαία Θέματα