«Δε γίνεται Γενεύη 2 χωρίς την αντιπολίτευση»

Η πολυαμενόμενη ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία «Γενεύη ΙΙ»δεν θα πραγματοποιηθεί αν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο διεθνής διαπραγματευτής Λαχντάρ Μπραχίμι.

Η παρουσία της αντιπολίτευσης είναι «απαραίτητη και σημαντική», δήλωσε ο ίδιος από τη Δαμασκό κατά το τέλος πενθήμερης επίσκεψής του.

Η Συριακή Εθνική Συμμαχία πρόκειται να συναντηθεί στην Τουρκία στις 9 Νοεμβρίου για να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της στη «Γενεύη ΙΙ».

Το Εθνικό

Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος σχηματισμός της αντιπολίτευσης, απείλησε να εγκαταλείψει τη Συμμαχία αν αυτή αποφασίσει να συμμετάσχει.

Ωστόσο, ο Μπραχίμι δήλωσε ότι ελπίζει η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των συνομιλιών, τις οποίες πρότειναν οι ΗΠΑ και η Ρωσία με στόχο τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, αλλά ο Μπραχίμι πρόκειται να συναντηθεί με αξιωματούχους και από τις δύο χώρες την Τρίτη στη Γενεύη.

Όπως δήλωσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, πρέπει να σταματήσει ο εφοδιασμός με όπλα όλων των εμπλεκομένων πλευρών στον εμφύλιο και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της συριακής κρίσης. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επίλυση (της κρίσης)».

Ο εμφύλιος, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 115.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο Μπραχίμι κάλεσε επίσης το συριακό καθεστώς να διευκολύνει την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.

Ο Μπραχίμι βρίσκεται στη Δαμασκό από τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται να μεταβεί οδικώς στη Βηρυτό για συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους.

Ρωσία: Ελπίζει ότι η «Γενεύη ΙΙ» θα διεξαχθεί στο τέλος του έτους

Η Ρωσία ελπίζει πως η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καλώντας και τις δύο εμπόλεμες πλευρές να προχωρήσουν σε υποχωρήσεις και επικρίνοντας την συριακή αντιπολίτευση για το ότι θέτει ως όρο για τη συμμετοχή της την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Ελπίζω ότι θα γίνει δυνατή η πραγματοποίηση της διάσκεψης προς το τέλος του έτους, αλλά κατανοούμε ότι η επιρροή όλων των πλευρών είναι περιορισμένη. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις θέσεις των (εμπόλεμων) πλευρών. Εμείς τούς ωθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζω ότι κάνει το ίδιο και όποιος έχει επαφή με διάφορους κύκλους στη Συρία», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Είναι μία δύσκολη διαδικασία και όλοι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της αντιπολίτευσης και της συριακής κυβέρνησης, φυσικά».

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ συναντώνται την Τρίτη στη Γενεύη στο πλαίσιο των προετοιμασιών της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη ΙΙ», τη διεξαγωγή της οποίας πρότειναν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Η ημερομηνία που έχει προταθεί είναι η 23η Νοεμβρίου, αλλά θεωρείται πιθανόν να μετατεθεί για αργότερα. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι το κύριο σημείο τριβής είναι ο ρόλος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες.

Δυτικές χώρες και τα κράτη του Κόλπου θεωρούν ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα σε μία και μοναδική αντιπροσωπεία του συριακού καθεστώτος και μία και μοναδική αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Η Ρωσία θεωρεί ότι ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί παρά μία συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης και προτείνει τη συμμετοχή στη "Γενεύη ΙΙ" πολλών αντιπροσωπειών της συριακής αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων και προσωπικοτήτων της Δαμασκού που είναι αποδεκτές από τη συριακή κυβέρνηση.

«Θεωρώ ότι οι ιδέες που προωθούνται μερικές φορές -ας αποκλείσουμε τον πρόεδρο Άσαντ και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα πάντα - είναι μη ρεαλιστικές όσο ο Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Δεν είναι τρελός. Πρέπει να δεχθεί κάποιου είδους εγγυήσεις ή, σε κάθε περίπτωση, κάποιου είδους προτάσεις για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στην ίδια τη Συρία, για το ενδεχόμενο εκλογών, σχετικά με την προσωπική του τύχη».

Ο Άσαντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι πιθανόν να επιδιώξει την επανεκλογή του κατά τη διάρκεια εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Άσαντ είναι πιθανόν να ανησυχεί αναλογιζόμενος την τύχη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

«Πρέπει να συμφωνήσετε ότι όταν θα σκέφτεται την τύχη του προέδρου Μουμπάρακ ή του συνταγματάρχη Καντάφι...προφανώς η διάθεσή του δεν βελτιώνεται. Άρα δεν μπορούμε να λέμε
"φύγε και εμείς θα συμφωνήσουμε για τα πάντα"».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Λιβύη, όπου η Ρωσία αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία της στην Τρίπολη η οποία δέχθηκε την επίθεση οργισμένου πλήθους , ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε: «Τι είδους κράτος είναι αυτό που δεν μπορεί να εγγυηθεί τη στοιχειώδη ασφάλεια των διπλωματών; Είπα όταν ήμουν ακόμη πρόεδρος ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο τα γεγονότα στη Συρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα