Δεκαπενταύγουστος στην Ελλάδα

Μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται σήμερα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Την λέμε Εκατονταπυλιανή, Εικοσιφοίνισσα, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Έλωνα, Αθηνιώτισσα ή Σπηλιώτισσα. Την λέμε Σουμελά, Φιδού, Σπηλιανή, Χάρου, Αμπελακιώτισσα, Κρεμαστή, Ανέμη και Θαλασσινή. Την λέμε επίσης, Μεγαλόχαρη, Πλατυτέρα, Ελεημονήτρια, Γοργοεπήκοο. Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που η θρησκευτική μας παράδοση έχει προσδώσει στην Παναγία. Είναι ονόματα που δόθηκαν από τον κόσμο στην Παναγία χάρη στις εικόνες που φανερώθηκαν ή βρέθηκαν
από τους πιστούς σε διάφορες περιοχές.

Και παρά το γεγονός ότι η χριστιανοσύνη πενθεί την κοίμησή της η ημέρα δεν έχει καθόλου πένθιμα χαρακτηριστικά. Είναι μια μεγάλη χαρμόσυνη γιορτή.

Και οι Έλληνες την γιορτάζουν με πανηγύρια, καθώς έτσι κλείνει και η μεγάλη καλοκαιρινή περίοδος, της απόδρασης και της ξενοιασιάς. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, αποτελεί ένα είδος γιορτής ανάλογης με αυτή του Πάσχα.

Την τιμητική της έχει η Παναγία της Τήνου, η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, αλλά και ολόκληρο το Άγιο Όρος, το λεγόμενο Περιβόλι της Παναγιάς. Ωστόσο, δεν υπάρχει νομός που να μην έχει μια εκκλησία της Παναγιάς, του ιερότερου προσώπου του χριστιανισμού.

Για τη μεγάλη Παναγία της Σαμαρίνας Γρεβενών, του πιο ορεινού χωριού της Ελλάδας και για το πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο με τον «τρανό» χορό, μίλησε στον Αθήνα 984 και τη Ναταλία Κανταρτζή ο Δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κοψίδης.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνει κάθε χρόνο και η Παναγία της Λαγκουβάρδας ή Φιδούσα στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς. Το παράξενο όνομά της το οφείλει στα εκατοντάδες φίδια που κατακλύζουν το μοναστήρι την ημέρα της γιορτής της. Στον Αθήνα 984 μίλησε ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Η Παναγία Κανάλα της Κύθνου είναι από τα πιο γνωστά προσκυνήματα και κάθε χρόνο στη γιορτή της το νησί «βουλιάζει». Η Παναγιά η Κανάλα που έχει δώσει το όνομα της και στον ομώνυμο παραλιακό οικισμό της Κύθνου, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και είναι από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες καθώς θεωρείται θαυματουργή. Ο Δήμαρχος Κύθνου Μανώλης Φίλιππας μίλησε στον Αθήνα 984 και τη Ναταλία Κανταρτζή για τους εορτασμούς.

Στους Λειψούς, το μικρό νησί απέναντι από την Πάτμο, υπάρχει μία Παναγία διαφορετική. Η νΠαναγία του Χάρου, ίσως η μοναδική που αγιογραφείται κρατώντας στα χέρια της τον Εσταυρωμένο. Τ μνήμη της δεν γιορτάζεται τον Δεκαπενταύγουστο αλλά στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας με εκατοντάδες δεκάδες προσκυνητές να συρρέουν στο μικρό νησί. Για την Παναγία του Χάρου και γιατί ο κόσμος τη θεωρεί θαυματουργή μίλησε στη Ναταλία Κανταρτζή ο Δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα