Δελαβέκουρας για FYROM και Ιράν

Την πεποίθησή του ότι θα ήταν χρήσιμη μια επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της FYROM, Μάθιου Νίμιτς στη περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει όντως ειλικρινή διάθεση για επίτευξη λύσης στο θέμα από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Η Ελλάδα έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή
των Ηνωμένων Εθνών, ο,τιδήποτε άλλο διέρρευσε στον Τύπο της γειτονικής χώρας είναι ψευδές», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Δελαβέκουρας κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να σταματήσει τη συστηματική αρνητική προπαγάνδα και τη διαστρέβλωση των θέσεων της Ελλάδας, ενώ έκανε λόγο για "ζήτημα ελευθερίας του Τύπου" στην FYROM.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο καταγγελίας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε πως αυτή η επιλογή προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία, ωστόσο τόνισε πως μια τέτοια κίνηση χρειάζεται πολύ προσεκτική μελέτη όλων των παραγόντων και δεδομένων.
Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει σταθερή εξασφάλιση ενεργειακή αλλά και διασφάλιση των όρων χρηματοδότησης της τροφοδοσίας όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για άλλα μέλη της Ε.Ε. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν και το θέμα των κυρώσεων έναντι του Ιράν. "Ελπίζουμε να έχουμε λύση" είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Dow Jones Newswires μετέδωσε δήλωση που φέρεται να έκανε Έλληνας αξιωματούχος ότι η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. την καθυστέρηση της επιβολής πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν.

«Θα προτιμούσαμε το εμπάργκο να εφαρμοστεί σε οκτώ μήνες και σταδιακά, αλλά αυτό είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση», φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα