Δελαβέκουρας για κυρώσεις στο Ιράν

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον του Ιράν, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 23 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την επιβολή ή όχι εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, παρείχε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας για την Αθήνα
είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η ομαλή εισαγωγή πετρελαίου, αλλά και οι όροι χρηματοδότησης της τροφοδοσίας.

Με αυτούς τους δύο άξονες συνεχίζει  η Ελλάδα τις συζητήσεις στην Ε.Ε ζητώντας παράλληλα να διερευνηθούν οι επιπτώσεις ενός εμπάργκο στο Ιρανικό πετρέλαιο και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σύμφωνα, πάντως, με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ένα σενάριο, που εξετάζεται πλέον είναι η εξαίρεση από το εμπάργκο της Ελλάδας. Ένα άλλο σενάριο θέλει την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, η οποία όμως θα εξαιρεί τις χώρες των οποίων τα συμβόλαια είναι σε ισχύ, προστατεύοντας παράλληλα αυτές, που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες εισαγωγές, μεταξύ των οποίων είναι  η Ελλάδα και η Ιταλία.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε ασκήσει βέτο, το περασμένο Δεκέμβριο, στην ομόφωνη ευρωπαϊκή απόφαση για επιβολή εμπάργκο, ώστε να κερδίσει χρόνο προκειμένου να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας πετρελαίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα