«Δεν έχουμε σαφή μηνύματα από Ισπανία»

Το Βερολίνο εκτιμά πως δεν βλέπει «σαφή μηνύματα» ότι υπάρχει η βούληση από πλευράς της Ισπανίας να διατυπώσει επισήμως αίτημα για προσφυγή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού και δηλώνει επίσης πως η περίπτωση της Μαδρίτης «δεν είναι και εντελώς πειστική», σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις γερμανικής κυβερνητικής πηγής.

«Δεν έχουμε σαφή μηνύματα από την Ισπανία», είπε η πηγή αυτή, εκτιμώντας πως είναι απίθανο να διατυπωθεί σχετικό αίτημα πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση έχει σε όλους τους τόνους και σε κάθε περίσταση εγκωμιάσει τις

προσπάθειες της Ισπανίας για να ανατάξει την παραπαίουσα οικονομία της, η οποία βάλλεται από τη δυσπιστία των αγορών.

«Δεν έχουμε την εντύπωση πως μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε πειστικά για ένα αίτημα βοήθειας της Ισπανίας, τη στιγμή που η χώρα κατορθώνει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο επίτευγμα της Μαδρίτης να αντλήσει 4,8 δισεκ. ευρώ από 10ετή ομόλογα σε επιτόκια εμφανώς χαμηλότερα. Μία νέα έκδοση μεσοπρόθεσμων ισπανικών τίτλων αναμένεται για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την γερμανική κυβερνητική πηγή, «τα προγράμματα βοήθειας δεν είναι εδώ για να παράσχουν σε όλους τα ίδια επιτόκια δανεισμού. Είναι εδώ για να αποφεύγονται οι χρεοκοπίες».

Σήμερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας σε συνδιάσκεψη με τους επικεφαλής των Αυτόνομων Περιφερειών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το εάν θα προσφύγει στην Ευρωζώνη για δανεισμό, όπως δήλωσε πηγή του Λαϊκού Κόμματός του στο ισπανικό πρακτορείο EFE.

Παράλληλα, οι 17 Αυτόνομες Περιφέρειες συμφώνησαν να μειώσουν το διογκούμενο χρέος τους, το οποίο συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του κρατικού ελλείμματος.

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάσθηκε την περασμένη εβδομάδα να αναθεωρήσει το ύψος του φετινού ελλείμματος στο 7,4%, έναντι στόχου 6,3%. Το Μέγαρο της Μονκλόα έχει θέσει για φέτος ως ανώτατο όριο ελλείμματος για τις Αυτονομίες το 1,5% του ΑΕΠ.

Στη σημερινή τους συνάντηση στη Μαδρίτη, οι κυβερνήτες των Αυτονομιών συμφώνησαν να τηρήσουν τον στόχο, μόλο που ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν την παροχή περισσότερου χρόνου για να περικόψουν τις δαπάνες που τροφοδοτούν τα ελλείμματά τους, τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει στόχο να κατευνάσει τις αγορές, διαβεβαιώνοντάς της για την πρόθεση να μειώσει τα ελλείμματα των Περιφερειών που υπονομεύουν τις ευρύτερες προσπάθειές της για διόρθωση των οικονομικών της.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα