«Δεν είναι στρατιωτική η λύση στη Λιβύη»

Ο μαροκινός υπουργός Εξωτερικών Τάγιεμπ Φάσι Φίχρι δήλωσε σήμερα ότι "η λύση δεν θα μπορούσε να είναι στρατιωτική" στη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου ο λιβυκός λαός θα πρέπει να μπορέσει να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του. "Για το Μαρόκο η λύση (στη Λιβύη) δεν θα μπορούσε να είναι στρατιωτική", δήλωσε ο Φάσι Φίχρι μετά από συνομιλία του στη Ραμπάτ με τον Ομράν Μπούκραα, λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο
για τις αραβικές υποθέσεις. 

Η λύση "θα πρέπει να είναι κατ' ανάγκην πολιτική, ανοιχτή στο μέλλον και να επιτρέψει στο λιβυκό λαό να αποφασίσει ο ίδιος και με δημοκρατικό τρόπο για το μέλλον του", δήλωσε σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP

Ο υπουργός τόνισε στον συνομιλητή του ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970 και 1973) απευθύνουν έκκληση για "κατάπαυση του πυρός, άμεση, αξιόπιστη και επαληθεύσιμη, που θα εγγυάται μια αποτελεσματική προστασία των πληθυσμών των αμάχων".

Αυτά τα ψηφίσματα, είπε ο υπουργός, προτείνουν επίσης έναν "περιεκτικό πολιτικό διάλογο που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα νόμιμα αιτήματα του λιβυκού λαού σε πολιτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο".

    Σύμφωνα με τον Τάγιεμπ Φάσι Φίχρι "αυτές οι παράμετροι καθοδήγησαν επακριβώς τη διπλωματική δράση του Βασιλείου του Μαρόκου (...) στο πλαίσιο της συμβολής της στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης".

    Ο Υπουργός εξέφρασε, τέλος, την ανησυχία του Μαρόκου "για την επώδυνη κατάσταση" της μαροκινής κοινότητας στη Λιβύη, ζητώντας από την Τρίπολη να λάβει "τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλειά της".

    Περίπου 100.000 μαροκινοί υπήκοοι ζούσαν σε αυτή τη χώρα, σύμφωνα με τη μαροκινή κυβέρνηση, από τους οποίους αρκετές χιλιάδες έχουν ήδη επαναπατριστεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα