Δεν θα επιτρέψω διαχωρισμό του Β.Κοσόβου

«Το Κόσοβο και η Σερβία πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ διαχωρισμό του θύλακα στο βόρειο τμήμα, στον οποίο ζουν κατά κύριο λόγο Σέρβοι».

«Το Κόσοβο έχει επιλέξει το διάλογο με τη Σερβία και την εξομάλυνση των σχέσεων. Το Κόσοβο θα έχει όφελος και η Σερβία θα έχει όφελος. Θα σημάνει το τέλος της εποχής συγκρούσεων στην περιοχή και τη γρήγορη διαδικασία ένταξης όλων των χωρών στην ΕΕ» είπε ο κ. Θάτσι σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Ο

κ. Θάτσι τόνισε ότι η τύχη των Σέρβων στο Κόσοβο και «ο σφιχτός εναγκαλισμός» της Σερβίας όσον αφορά το βόρειο Κόσοβο είναι το βασικό εμπόδιο στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επισήμανε ότι η επαναχάραξη συνόρων θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο για τα Βαλκάνια και σημείωσε οι Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο πρέπει ενσωματωθούν στον κοινωνικό ιστό του Κοσόβου.

«Η διχοτόμηση δεν θα συμβεί ποτέ. Η διχοτόμηση συνεπάγεται αλλαγή συνόρων για τουλάχιστον έξι χώρες» υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Ο κ. Θάτσι κλήθηκε να σχολιάσει την έκθεση που συνέταξε το 2010 ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι στην οποία κατηγόρησε μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», μεταξύ των οποίων και τον ίδιο για τη δολοφονία Σέρβων αιχμαλώτων στη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κόσοβο και πώληση των ζωτικών οργάνων τους, αλλά και τη δημοσιοποίηση από το Σέρβο ειδικό εισαγγελέα για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς κατάθεσης «μάρτυρα - κλειδί», ο οποίος διατύπωσε βαριές κατηγορίες σε βάρος του νυν πρωθυπουργού του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου απέρριψε τις κατηγορίες, εκτίμησε ότι όλα είναι «επιστημονική φαντασία», αν και παραδέχθηκε ότι «έχουν πλήξει την εικόνα του και την εικόνα του Κοσόβου».

Ο κ. Θάτσι επισήμανε ακόμη ότι όσο αναβάλλεται ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας για τα προβλήματα, τόσο πιο δύσκολα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα