Διαφωνίες για την τραπεζική ένωση

Στις διαφωνίες που διατυπώνουν οι χώρες, μη μέλη του ευρώ, για την τραπεζική ένωση, αναφέρεται σήμερα η διαδικτυακή πύλη «Εuobserver.com».

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι τα σχέδια για μία ισχυρή κεντρική τραπεζική εποπτεία στην ευρωζώνη, δημιουργούν ανησυχία στις χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ, καθώς επιθυμούν μεν να δοθεί τέλος στην κρίση χρέους, αλλά δεν θέλουν να αποδεχθούν μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πρέσβεις της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας,

της Λετονίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Μ. Βρετανίας συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ένωση, τα οποία θα παρουσιάσει αύριο ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα κράτη που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη θα έχουν, φυσικά, δικαίωμα βέτο, καθώς η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία. Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, καμία χώρα δεν θέλει να κάνει χρήση του «πυρηνικού όπλου», δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες στον «euobserver», καθώς δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ευρωζώνης.

Πάντως, οι ανησυχίες τους παραμένουν και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την τελική φάση της διαμόρφωσης των κειμένων.

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι οι τράπεζες εντός και εκτός ευρωζώνης: Για τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - όπου το 65% του τραπεζικού τομέα ανήκει σε αυστριακές, γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες - η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι τα νέα σχέδια θα δημιουργήσουν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες και τις τοπικές τράπεζες.

«Εάν κάποιος έχει την επιλογή ανάμεσα σε μία αυστριακή και μία ρουμανική τράπεζα, τότε πού θα τοποθετούσε τα χρήματά του; Είναι σαφές ότι οι μικρές τοπικές τράπεζες θα υποσκελιστούν σε σχέση με τις μεγάλες, που θα έχουν από πίσω τους την ισχύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Γερμανίας», δήλωσε σχετικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Άλλο ζήτημα είναι ότι οι χώρες, μη μέλη της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στην τραπεζική ένωση, αλλά και πάλι δεν θα έχουν λόγο μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα αποτελείται μόνο από εκπροσώπους κρατών - μελών του ευρώ.

«Θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουμε ένα ρόλο παρατηρητή μέσα στο διοικητικό συμβούλιο εάν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλους τους περιορισμούς της τραπεζικής ένωσης», τόνισε ο ίδιος διπλωμάτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα