Διαπραγμάτευση για συμβάσεις και κατώτατο μισθό

Η «καυτή πατάτα» των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών και των επικουρικών συντάξεων θα τεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, αρχής γενομένης με την συνάντηση την Τετάρτη ,του πρωθυπουργού, Λ.Παπαδήμου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.  Σε ανακοίνωσή της, τις προηγούμενες ημέρες, η ΓΣΕΕ τόνισε, ότι προσερχόμενη στη συνάντηση «δεν προτίθεται να συζητήσει

θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων διαμορφωμένη ατζέντα.

Πάντως, το 2012 κάνει ποδαρικό με σειρά κινητοποιήσεων. Για τις 17 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση με την 24ωρη παναθηναϊκή απεργία από το Εργατικό Κέντρο με την κάλυψη της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα προγραμματίζεται και σειρά δράσεων για το πρώτο 10ημερο του νέου χρόνου σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης μεταξύ άλλων στους εργαζομένους του Alter, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, της Ελευθεροτυπίας και της Χαλυβουργίας.

Μισθολογικά και εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα

Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η τρόικα ζητεί τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να «ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και ζητεί τριμερή συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων.


Το υπουργείο Εργασίας λέει από την πλευρά του ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με στόχο να μην πληγούν τα ήδη μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Μέχρι τη νέα επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, ο Γ. Κουτρουμάνης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εργοδότες και συνδικάτα.


Ο κ. Κουτρουμάνης έχει αποκλείσει τη μείωση στον κατώτατο μισθό, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αν και εξετάζονται επιλογές όπως το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης, οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί.

Ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται μέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες. 

Keywords
παπαδημος, ΓΣΕΕ, απεργια, alter, ελευθεροτυπια, τροικα, νέα, σταση εργασιας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια ταξι, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, μειωση μισθων, απεργια γσεε, υπουργειο εργασιας, το θεμα, εθνικη, θεμα, ατζεντα, υπαρχει, κινηση, μειωση, σειρα, υπουργειο, θεματα
Τυχαία Θέματα