Διαπραγμάτευση «γρίφος» & κρας τεστ

Σε πολιτικό σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η πιο πολύτιμη λέξη, (η δόση), διασταυρώνεται με σοβαρές ενστάσεις από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, για εργασιακά και διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Ζητούμενο η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος που συζητείται

από σήμερα στο Working EuroGroup, καθώς κι οι πραγματικές διαθέσεις των δανειστών για συνολικότερες ρυθμίσεις στο ελληνικό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, η αγωνία επικεντρώνεται στις ψηφοφορίες που αρχίζουν από αύριο στη Βουλή.

Οι ψηφοφορίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα με το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα. Κρας τεστ η αυριανή ψηφοφορία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. 

Προανάκρουσμα πάντως των δυσκολιών, αποτελούν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, στον Αθήνα 9.84, και τον Τάκη Καμπύλη, ότι οι ρυθμίσεις σε ένα νομοσχέδιο θα καταψηφιστούν από το κόμμα, ενώ άφησε και αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης, μιλώντας για πρόβλημα στην εσωτερική διαπραγμάτευση.

Πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας με χθεσινοβραδινές του δηλώσεις, τόνισε ότι η τρόικα είναι αμετακίνητη στην απόφασή της να μην δεχθεί τις ενστάσεις των δύο κομμάτων.

Στο ΠαΣοΚ, η ηγεσία μπλόκαρε τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει ο Γιάννης Στουρνάρας με τους βουλευτές του κινήματος, που μετέχουν στο Κοινοβουλευτικό Τμήμα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Στο κλίμα αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, ενώ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκπέμπουν αγωνιώδη μηνύματα για την τύχη της δόσης, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση των θεμάτων αυτών.

Στον διεθνή Τύπο τώρα ξεχωρίζουν οι αποκαλύψεις του Σπίγκελ ότι το σχέδιο της τρόικας που θα συζητηθεί και στο Working EuroGroup είναι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους με επιμήκυνση του προγράμματος αλλά βασική προϋπόθεση 150 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Αθήνα.

Το θέμα όμως της διαπραγμάτευσης προκαλεί εκρήξεις σε όλα τα επίπεδα και είναι ενδεικτική η διαφαινόμενη ανοικτή σύγκρουση εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, με θέμα την καθολικότητα εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα