Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Απόλυτα διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις τραπεζικών στελεχών.

Όπως υπογραμμίζουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανεξάρτητα από το ύψος του "κουρέματος" που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Όταν οριστικοποιηθεί το ύψος του "κουρέματος",
η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από τις τράπεζες και τους μετόχους τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να διασφαλίσουν τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εισφέρει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα υποστούν συνέπειες από το "κούρεμα" των ομολόγων του δημοσίου.

Επίσης θα δίνεται και μια τρίτη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφεύγουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), για το θέμα όμως αυτό δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες εκτιμάται ότι θα δοθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη, όλη η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως βασικό προαπαιτούμενο την διασφάλιση των καταθέσεων που έχουν οι πολίτες στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό συνιστούν στους καταθέτες να δείξουν την απαιτούμενη ψυχραιμία και να μην λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται στην υπόθεση ότι υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις τους από τις επικείμενες αποφάσεις.

    Διαβεβαιώσεις για την διασφάλιση των καταθέσεων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έχει επανειλημμένα δώσει και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα