Διεθνής ικανοποίηση για το PSI

Αθήνα, Ευρώπη και ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμφωνία για το PSI, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία. Η εθελοντική συμμετοχή έφθασε στο 85,8%, ποσοστό που θα ανέλθει στο 95,7% με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» για τη μετατροπή της διαδικασίας
σε υποχρεωτική από εθελοντική, μέσω της ενεργοποίησης των CACS, η αξία των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει στα 197 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 207 που αφορούσε η δημόσια προσφορά. Σε αυτή την περίπτωση, αυτομάτως θα κουρευτούν όλα τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ δίνεται προθεσμία έως τις 23 Μαρτίου για συμμετοχή όσων κατέχουν ομόλογα υπό ξένο δίκαιο.
 
Η απόφαση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης θα ληφθεί στην τηλεδιάσκεψη του Γιουρογκρούπ στις 15.00 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13.00, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου, θα δώσει  λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων μετά από ερώτημα που της έχει κατατεθεί σχετικά με το εάν έχει συμβεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

«Είναι μία ιστορική στιγμή για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη» δήλωσε στο Mega o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής.

«Το "κούρεμα" είναι μία σημαντική βοήθεια, ένα μεγάλο όπλο που, όμως, από μόνο του δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη» δήλωσε, επίσης στο Mega, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Το ήδη υψηλό καταγεγραμμένο ποσοστό κουρέματος χαιρέτισε στην πρώτη αντίδρασή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, δια στόματος Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ.

Για πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα, που αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.

Το αποτέλεσμα του PSI καλωσόρισε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.  «Είναι καλά νέα, μας επιτρέπουν να μείνουμε σε εθελοντική βάση που αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας» ανέφερε στο ραδιόφωνο RTl.

«Αποφεύχθηκε προς το παρόν ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ευρώπη δεν μας δημιουργεί πια κινδύνους», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Δεν έχει τόση σημασία η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Μανώλης Τσιριτάκης.
 
Keywords
Τυχαία Θέματα