Δικαστική απόφαση - «βόμβα» στην Κύπρο

Ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου «τίναξε στον αέρα» σημαντικές αποφάσεις και έργο πολλών χρόνων της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στην απόφασή του, που χαρακτηρίστηκε «βόμβα» στο μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποφάνθηκε ότι ο διορισμός του προέδρου της Κωστάκη Χριστοφόρου δεν ήταν νόμιμος και κατά συνέπεια έπασχε η σύνθεση της Επιτροπής, καθιστώντας όλες τις αποφάσεις της άκυρες.

Η απόφαση εκδόθηκε ύστερα από προσφυγές των εταιρειών πετρελαίου
Exxon Mobil Cyprus Ltd, Hellenic Petroleum Cyprus Ltd, Lukoil Cyprus Ltd και Petrolina (Holdings) Public Ltd εναντίον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση της τελευταίας για την επιβολή σε αυτές διοικητικού προστίμου, συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ, για παράβαση του νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού, όσον αφορά στον καθορισμό των λιανικών τιμών πετρελαιοειδών.

Οι δικηγόροι των εταιρειών υπέβαλαν, μεταξύ άλλων, αίτημα για να εξεταστεί η νομιμότητα της συγκρότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι "καμία έρευνα δεν έγινε για να διαπιστωθεί η από το Νόμο απαιτούμενη για τη θέση ειδικευμένη γνώση και πείρα περί τα νομικά και αν είναι ικανό το διοριζόμενο πρόσωπο να συμβάλει στην πραγμάτωση των σκοπών του νόμου".

    Το Δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά το διορισμό του κ. Χριστοφόρου, δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στα απαιτούμενα, από τον νόμο, προσόντα του διοριζόμενου προέδρου, ούτε και ο υπουργός Εμπορίου στην πρότασή του έκανε αναφορά στα προσόντα που χρειάζονταν για τη θέση.

    Η παράλειψη αυτή, ανέφερε η απόφαση, καθιστά το διορισμό παράνομο, αλλά και την απόφαση, καθώς ο πρόεδρος πήρε μέρος στη λήψη της απόφασης για επιβολή προστίμου στις εταιρείες.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανακοίνωσή του για το θέμα, επέκρινε την κυβέρνηση και ανέφερε ότι το θέμα πρέπει να την προβληματίσει. ''Αυτό που θα μείνει τελικά στον κύπριο φορολογούμενο είναι τα έξοδα από τη διαδικασία των ερευνών και τα έξοδα της δίκης, αντί για τα έσοδα των 43 εκατ. ευρώ που ήλπιζαν. Το πιο σοβαρό είναι πως η απόφαση αυτή αφήνει την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ακέφαλη και θα χρειαστούν μερικά χρόνια για τις υποθέσεις που είναι ενώπιον της να επανεξεταστούν από την αρχή και να παρθούν αποφάσεις'' αναφέρει η ανακοίνωση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ.
Keywords
Τυχαία Θέματα