Δηλώσεις Έρογλου για το Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, ο πρόεδρος Χριστόφιας θα αποδεχθεί χρονοδιάγραμμα και συμμετοχή σε εντατικές συνομιλίες με στόχο την επίτευξη προόδου για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας "θα βρει το σωστό δρόμο προς εξεύρεση λύσης σύντομα".

Όπως δήλωσε, τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να διαδραματίσουν "ρόλο
ρεαλιστικό" και η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφάσεις "που θα διορθώνουν τα λάθη της", ώστε να ωθήσουν τον πρόεδρο Χριστόφια να φτάσει στο επιθυμητό σημείο.

"Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί όπως το Κυπριακό διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί και έχει καταθέσει προτάσεις προς το σκοπό αυτό", είπε ο Ερογλου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε τις "κόκκινες γραμμές" της πλευράς του, λέγοντας ότι ποτέ δεν θα εγκαταλειφθεί η αυτοδιοίκηση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν καθαρή πλειοψηφία στο θέμα των περιουσιών και του πληθυσμού στην υπό τη διοίκησή τους περιοχή.

Επέμεινε επίσης στη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και στο σχηματισμό μια "νέας πολιτικής συνεργασίας", όπως χαρακτήρισε την αξίωσή του για ένα νέο κυπριακό κράτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα