Δηλώσεις Παπανδρέου μετά την Σύνοδο

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού». Οι προσπάθειες αυτές σήμερα αναγνωρίζονται από όλους στην Ευρώπη και ανοίγουν νέα προοπτική για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της χώρας, πριν από ένα χρόνο, ήταν να αποτρέψει τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή. «Ένας συνεπής και συνεχής αγώνας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Ένας αγώνας ο οποίος, όπως είπε, έπρεπε να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.

Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνονται από τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου. Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σήμερα «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έφτασε στη σημερινή απόφαση με τη σταθερή διεκδίκηση, την ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του προβλήματος, την ενίσχυση του κύρους της χώρας και την οικοδόμηση των απαραίτητων συμμαχιών. «Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα με συστηματική προσπάθεια και οικοδόμηση συμμαχιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε μία συνεκτική και συνολική απάντηση στην κρίση και πάνω από όλα έλαβε μία σαφή απόφαση για τη στήριξη της ευρωζώνης.

Ως προς την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτός από τις θετικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, επιβεβαιώνει τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του σημερινού και μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους και καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις αναγκαίες εθνικές διαδικασίες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου του 2011.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο για το Ευρώ, που υιοθέτησαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε συνεπάγεται την υιοθέτηση νέων μέτρων. «Έχουμε λάβει πολλά σημαντικά μέτρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον έλληνα εργαζόμενο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊ
Keywords
Τυχαία Θέματα