Δημοψήφισμα για το Μπέλενε

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι ο ίδιος, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, αλλά υπογράμμισε ότι το κόστος του θα είναι 30-40 εκ. λέβα (περίπου 15,4-20,4 εκ. ευρώ), δηλαδή όσο το κόστος μίας εκλογικής αναμέτρησης.

«Θα έχουμε εθνικές εκλογές

τον Ιούνιο του επόμενου έτους, συνεπώς δεν ξέρω από πού μπορώ να βρω αυτά τα χρήματα. Ενδεχομένως να χρειασθεί να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό» σημείωσε.

«Με άλλα λόγια δεν είμαστε ‘κατά', είμαστε ‘υπέρ'. Αλλά εγώ προσωπικά θα διασφαλίσω, όταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος διαμορφωθεί από τη Βουλγαρική Βουλή, όταν γράψουν ‘υπέρ' ή ‘κατά' όλες οι συνθήκες να περιγράφονται εκεί» επισήμανε ο κ. Μπορίσοφ στη διάρκεια χθεσινής κυβερνητικής σύσκεψης.

«Αν κάποιος τάσσεται ‘υπέρ', σημαίνει ότι αποδέχεται πως κάθε Βούλγαρος θα πρέπει να πληρώσει για το πυρηνικό εργοστάσιο ποσό αντίστοιχο με το κόστος μίας Mercedes. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί, δεν θα είναι φτηνό, δεδομένου ότι κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτές τις δαπάνες. Ο κ. Στανίσεφ το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Απλά ενεργεί πραγματικά μυστικά έναντι των Βούλγαρων πολιτών αυτήν την στιγμή» είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Την περασμένη Παρασκευή το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) κατέθεσε στη Βουλή αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Το αίτημα στήριξαν με τις υπογραφές τους 773.447 πολίτες, τέσσερις μήνες μετά τη ματαίωση από τη βουλγαρική κυβέρνηση του σχεδίου κατασκευής δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα