ΔΝΤ: Έλαβε αίτημα από Πορτογαλία για χρηματοδότηση

Έτοιμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Πορτογαλία είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του οργανισμού Dominique Strauss-Kahn. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newsires, ο Strauss-Kahn στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως το ΔΝΤ έχει λάβει αίτημα από τη χώρα για την παροχή χρηματοδότησης. Στην ανακοίνωσή του ο
επικεφαλής του οργανισμού σημειώνει: “Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική κυβέρνηση μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα έχει τη στήριξη των κύριων πολιτικών κομμάτων και θα παρέχει τη βάση για την οικονομική βοήθεια.”
 
“Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια αποκατάστασης της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,” συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο ο Strauss-Kahn.
 Teixeira: Αντιπολίτευση και δανειστές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσειςΗ αντιπολίτευση και οι διεθνείς δανειστές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο της οικονομικής ενίσχυσης της Πορτογαλίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Fernando Teixeira dos Santos. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Πορτογάλος υπουργός ανέφερε πως αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επισκεφτούν τη χώρα σύντομα για τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος. Στις δηλώσεις του ο  Teixeira ανέφερε πως αν και τρέχουσα κυβέρνηση είναι ο επίσημος συνομιλητής οι διεθνείς οργανισμοί επιθυμούν να λάβουν και τη δέσμευση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του μεγαλύτερου κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PSD). “Ο διάλογος θα είναι μεταξύ του PSD και των διεθνών οργανισμών,” τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός σε μία προσπάθεια μεταφοράς της πίεσης στο κόμμα της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Olli Rehn, δήλωσε στο περιθώριο του ECOFIN πως το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Πορτογαλίας θα χρηματοδοτηθεί κατά 2/3 από το EFSF και κατά 1/3 από το ΔΝΤ . Ο Rehn εξέφρασε επίσης και την πεποίθησή του πως η χώρα θα ξεπεράσει τα πολιτικά της προβλήματα και θα καταφέρει να επανέλθει σε σταθερότητα.
 
ECOFIN: Ζητά από την Πορτογαλία πρόγραμμα προσαρμογής έως μέσα ΜαίουΗ κυβέρνηση της Πορτογαλίας πρέπει να καταρτίσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα έχει την ευρεία στήριξη των κομμάτων της χώρας, έως τα μέσα Μαΐου με σκοπό να λάβει οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα της Πορτογαλίας θα πρέπει να συμφωνήσουν για το πακέτο πριν διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου.
Teixeira: Αντιπολίτευση και δανειστές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει «φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή», ένα πρόγραμμα σημαντικών αποκρατικοποιήσεων, ριζικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την εξασφάλιση της ρευστότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας του τραπεζ
Keywords
Τυχαία Θέματα